Hlavní obsah

Rozpočet ministerstva školství naroste o 12 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Rozpočet ministerstva školství by se měl v příštím roce zvýšit proti letošnímu schválenému rozpočtu o 12,1 miliardy korun na 251,8 miliardy korun. Víc peněz by mělo směřovat do vysokých škol i do platů učitelů v regionálním školství. Po pátečním jednání s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) to oznámila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Státní rozpočet musí ještě po volbách schválit nová Sněmovna a není vyloučeno to, že se čísla v návrhu ještě změní.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

„Dohodli jsme se, že ten finální meziroční nárůst na vzdělávací činnost v oblasti vysokých škol bude 1,1 miliardy korun,” řekl Plaga. Podle ministryně se tak původní částka navýšila o 100 milionů korun.

Oba se také dohodli na tříprocentním růstu platů pedagogů, což představuje v absolutní částce nárůst o 4,3 miliardy korun a odpovídá to 130 procentům průměrné hrubé mzdy. Na soukromé školy přidalo MF ministerstvu školství 200 milionů korun.

Za hodinu podzimního doučování obdrží učitelé do 250 Kč, plánuje MŠMT

Věda a školy

„Naše představa jako ministerstva školství byla vyšší. Ale když zohledním tu situaci, která tu je, napjatou rozpočtovou situaci, což je zase pohled ministerstva financí, tak nutno přiznat, že tříprocentní růst platů pedagogických pracovníků, který zajistí, že ta magická hranice 130 procent průměrné mzdy v národním hospodářství, která skutečně 20 let byla v programech politických stran a nikdo ji nikdy nedosáhl, natož aby ji udržel, tak bude udržena i pro rok 2022. Tak s tímto výsledkem jako ministr školství musím být spokojen a také jsem,” prohlásil Plaga.

Rozpočet MŠMT stále roste

Za posledních pět let se rozpočet ministerstva školství zvedl zhruba o 89,7 miliardy korun, tedy o dvě třetiny výše z roku 2016. Mezi roky 2018 a letoškem stoupl o 56,4 miliardy korun. Proti loňsku vzrostl o 11,7 miliardy korun.

Nová výuka techniky se začlení do učiva ZŠ zřejmě až v roce 2023

Věda a školy

Mezi roky 2020 a 2019 byl nárůst o 20,7 miliardy, o rok dříve o 24 miliard. V roce 2018 se rozpočet meziročně zvýšil o 20,8 miliardy korun. V roce 2017, kdy byly naposledy volby do Poslanecké sněmovny, činil 149,3 miliardy korun, což bylo o 12,5 miliardy korun víc než v předchozím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám