Hlavní obsah

Na základkách naočkováno 70 až 90 procent učitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otázku, kolik učitelů v Česku má ukončené očkování, si se začátkem vyučování položilo mnoho rodičů školáků. Asociace ředitelů základních škol odhaduje, že ze zhruba 60 tisíc učitelů je to někde mezi 70 a 90 procenty.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„U nás ve škole je to například devadesát procent,” řekl Právu Luboš Zajíc, prezident asociace a ředitel Základní školy Pečky v okrese Kolín.

Ti ostatní jsou povinni prokazovat se ředitelům škol potvrzením o prodělaném testu nebo si ho udělat přímo ve škole. O tom, zda je třeba třídní učitel jejich dítěte očkovaný, se však rodiče dozvědět vůbec nemusí. Mohou se ho sice zeptat, ale je pouze na něm, zda jim odpoví.

Školy budou brát na prvňáčky ohled

Domácí

„Povinnost prokázání bezinfekčnosti očkovacím certifikátem či testem mají k zaměstnavateli, tedy řediteli školy, nikoliv k rodičům,“ vysvětluje Luboš Zajíc.

V mateřinkách bez prokazování

Stejně jako na základním stupni vzdělávání budou postupovat i ředitelé středních škol a vyšších stupňů vzdělání. Jiný začátek školního roku čeká nejmenší děti. I jejich kantory.

„V mateřských školách neplatí to, co na základních. Podle informací, které mám i od kolegů, se většina pedagogických pracovníků a učitelů naočkovala, ti zbývající to stihli přes léto. Ale jako ředitelka vzhledem ke GDPR (ochrana osobních údajů) se nemohu ptát nebo vyžadovat potvrzení o očkování či testu. Já jsem očkování doporučila,“ řekla Právu ještě před začátkem školního roku Jarmila Zavadilová, ředitelka pražské mateřské školy v Pštrossově ulici.

„Je na morálním zhodnocení a závazku každého, aby byl buď očkovaný, nebo otestovaný. Věřím, že ve školství pracují zodpovědní lidé a nikoho by neohrožovali,“ uvedla Zavadilová.

Dušek: Jasno o nákaze ve školách bude v půlce září

Koronavirus

Rodiče podle ní zatím otázka naočkovaných či nenaočkovaných učitelů předškoláčků nechává chladnými.

„Zatím se na nás s takovou otázkou neobrátili. Uvidíme, jak to bude vypadat po zahájení, spíš se všichni těšíme, že budeme fungovat normálně. Samozřejmě při dodržení veškerých hygienických nařízení, ale bez testů a roušek. Z toho máme radost jak my, tak rodiče a děti. A když se některý z rodičů zeptá paní učitelky, zda je naočkovaná, věřím, že normálně odpoví a nevznikne důvod k jakýmkoli potížím,“ doplnila.

Děti ve školkách se nemusí testovat a nosit roušky ve společných prostorách. Ředitelé musí pouze dohlédnout, jestli děti do školky nejdou nemocné, a co nejvíce omezit přístup cizích osob do prostor mateřinek.

Reklama

Výběr článků

Načítám