Hlavní obsah

Na ISS dorazila nákladní loď. Start nové posádky byl odložen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu vzlétla ve středu ruská raketa Sojuz 2.1a se zásobovací lodí Progress MS-24, která v pátek zdárně dorazila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). K orbitálnímu komplexu má zamířit z USA i nová sestava astronautů, jejich let se ale posunul nejméně o 24 hodin na sobotu.

Foto: NASA TV

Nákladní plavidlo Progress MS-24 na snímku z Mezinárodní vesmírné stanice při přibližování k servisnímu modulu Zvezda

Článek

O cestě lodi Progress MS-24, která následovala pár dní po havárii ruského lunárního modulu, informovala agentura TASS.

V aktuální zprávě potvrdila i páteční zadokování u vesmírné stanice.

V pátek v 5:45 SELČ se tak ke staničnímu modulu Zvezda tato nákladní kosmická loď připojila. Pro posádku na ISS dopravila celkem 2495 kilogramů nákladu.

Ruská lunární sonda narazila do povrchu Měsíce

Zahraniční

„Náklad se skládá z 420 kg vody, 40 kg dusíku, 500 kg pohonných látek a zejména 1535 kg kusového nákladu. Do něj spadají potraviny, hygienické prostředky, zdravotnický materiál, oblečení a hlavně 16 vědeckých experimentů,“ popsal na sociální síti X (dříve Twitter) specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Kvůli napjatým vztahům mezi Ruskem a Západem v důsledku ruské invaze na Ukrajinu americko-ruská kosmická spolupráce na ISS v poslední době utrpěla.

Mezinárodní kosmická stanice je společným projektem americké NASA, ruského Roskosmosu, evropské ESA, Japonska a Kanady. V souvislosti se zavedením rozsáhlých protiruských sankcí kvůli ruské invazi na Ukrajinu ale dala Moskva najevo, že pro ni ISS nemá dlouhodobou budoucnost, a oznámila, že chce vybudovat svou vlastní orbitální stanici.

Šéf Roskosmosu: V závodech o dobytí Měsíce musíme pokračovat

Věda a školy

Mluvčí americké diplomacie Ned Price loňské oznámení Roskosmosu označil za politováníhodný vývoj vzhledem k cenné profesionální spolupráci, kterou během let americká a ruská vesmírná agentura udržovaly.

Odstartuje v sobotu mise Crew-7?

Zatím ale spolupráce na vesmírných letech pokračuje.

V čtyřčlenné posádce, která se chystá v rámci mise Crew-7 k sobotnímu letu z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě na palubě lodi Crew Dragon Endurance americké společnosti SpaceX, je vedle astronautky NASA Jasmin Moghbeliové i zástupce ruského Roskosmosu: kosmonaut Konstantin Borisov.

Vesmírná loď Starliner vzlétne s posádkou nejdříve příští rok v březnu

Věda a školy

Posádka, kterou tvoří i Dán Andreas Mogensen a Japonec Satoši Furukawa, vystřídá čtyři jiné astronauty, které v březnu na stanici vynesla loď Crew Dragon. I mezi nimi je zástupce Roskosmosu - Andrej Feďajev. S touto čtyřčlennou posádkou jsou na stanici další tři astronauti, dva Rusové a jeden Američan, jejichž návrat se zkomplikoval kvůli poškození lodi Sojuz MS-22 meteoritem.

Mise Crew-7 měla z Floridy odstartovat v pátek. Nový termín startu nosné rakety Falcon 9 s lodí Crew Dragon Endurance je sobota 26. srpna v 9:27 SELČ.

Nové datum poskytuje technickým týmům čas navíc na dokončení analýzy a důkladné přezkoumání nezbytných dat před startem rakety, napsala NASA na svém webu s tím, že bezpečnost je priorita.

Poškozený sojuz se bez posádky vrátil z oběžné dráhy

Věda a školy

„Po provedení dodatečné kontroly dat se týmy rozhodly věnovat více času potvrzení nutných faktorů bezpečnosti a provozní rezervy na jedné ze složek systému environmentální kontroly a podpory života (ECLSS) kosmické lodi Dragon,“ uvedla konkrétně NASA ve zprávě.

Crew Dragon má zakotvit u ISS v neděli 27. srpna ve 14:50 SELČ.

Krátkodobá kosmická mise by ČR stála až 1,5 miliardy korun, sdělilo ministerstvo dopravy

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám