Hlavní obsah

Poškozený sojuz se bez posádky vrátil z oběžné dráhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Poškozená ruská kosmická loď Sojuz M-22 přistála na Zemi necelé dvě hodiny poté, co se odpojila od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Informovala o tom agentura TASS. Plavidlo loni poničil mikrometeoroid, který způsobil únik chladicí kapaliny a ztrátu tlaku v kabině, a vracelo se tak bez posádky.

Návrat poškozeného sojuzuVideo: AP

 
Článek

Sojuz se od ISS podle plánu odpoutal v úterý v 11:57 SEČ. Ve 13:45 našeho času dopadla návratová kabina této kosmické lodi do stepi v Kazachstánu, cca 147 km jihovýchodně od města Žezkazgan.

Spolu s lodí se na Zemi vrátilo zhruba 218 kilogramů nákladu - např. výsledky vědeckých pokusů o pěstování hub nebo výroby vlastního probiotického nápoje ve vesmíru, píše TASS.

Mikrometeoroid loni v prosinci porušil plášť sojuzu, kterým se měla na zemský povrch vrátit trojice astronautů. Došlo k poškození termoregulačního systému kosmického plavidla.

Báječné, zhodnotila ruská kosmonautka misi na ISS i let se SpaceX

Věda a školy

Pro astronauty koncem února k orbitálnímu komplexu dorazila loď Sojuz MS-23, která se s nimi má vrátit až v září. Mise ruských kosmonautů Sergeje Prokopjeva a Dmitrije Petelina a amerického astronauta Franka Rubia se tak prodlouží ze šesti měsíců na rok.

Na ISS aktuálně pobývá sedm členů posádky: tři ze Spojených států, tři z Ruska a jeden ze Spojených arabských emirátů.

Rusko vyslalo do kosmu raketu s vojenským satelitem

Věda a školy

Na ISS dorazila náhradní ruská loď pro zpáteční cestu trojice astronautů na Zemi

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám