Hlavní obsah

Vesmírná loď Starliner vzlétne s posádkou nejdříve příští rok v březnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vesmírná loď Starliner od společnosti Boeing nebude připravena k prvnímu letu s posádkou dříve než v březnu příštího roku. Zatím ale není jisté, kdy se nakonec kosmické plavidlo, které mělo původně odstartovat už loni, vypraví na svou první cestu. Během telekonference ohledně statusu Starlineru to uvedli představitelé amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a zástupci Boeingu.

Foto: Joel Kowsky/NASA, ČTK/AP

Raketa Atlas V s lodí CST-100 Starliner na snímku z května 2022

Článek

Start lodě s posádkou byl už několikrát odložen, naposledy letos v červnu. Původně na červenec oznámený testovací let, při kterém se loď měla spojit s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), narušily obtíže týkající se padákového systému a izolace kabelů.

„Odvedli jsme hodně práce. S oběma záležitostmi jsme v tuto chvíli dobře srozuměni,“ uvedl v pondělí 7. srpna Mark Nappi, šéf programu Starliner v Boeingu, podle kterého společnost nyní pracuje na odstranění obou problémů.

Očekává, že loď nebude připravena dříve než v březnu příštího roku.

Americká loď Starliner má problémy, k ISS nedoletí

Věda a školy

Velký „provoz“ na orbitě

Dosud nevyřešenou otázkou nadále zůstává, kdy bude možné start Starlineru začlenit mezi už plánované mise, jak řekl Steve Stich, programový manažer NASA pro komerční lety s posádkou.

Podle webu Spaceflight Now připomněl, že v březnu se běžně na ISS střídá ruská posádka a ve stejnou dobu se očekávají i některé nákladní lety. Starliner se také bude muset přizpůsobit provozu na základně amerických vesmírných sil na mysu Canaveral na Floridě a dostupnosti nosičů.

„Dosud jsme nezapočítali připravenost lodi a nezmapovali okno, ve kterém budeme moci najít datum a zároveň zohlednit provoz na ISS,“ uvedl Stich. „To bude náš další krok,“ dodal.

Boeing dosud uskutečnil dva bezposádkové zkušební testovací lety Starlineru: první v roce 2019 selhal a loď se musela vrátit předčasně na Zemi.

Vesmírná loď Starliner se vrátila na Zemi

Amerika

Loni v květnu už Starliner úspěšně zakotvil u ISS, i když také tento let provázely technické problémy. Při cestě do vesmíru i zpět na zemský povrch loď převážela několik stovek kilogramů zásob a materiálu. Na palubě byla testovací figurína.

Starliner má v budoucnosti představovat alternativu pro lodě Crew Dragon společnosti SpaceX, která je v současnosti jediným dopravcem astronautů NASA na ISS. Do vesmíru létají i ruské lodě Sojuz, kvůli napjatým vztahům mezi Ruskem a Západem, což je důsledek ruské invaze na Ukrajinu, ale utrpěla i kosmická americko-ruská spolupráce.

Z ISS se na Zemi vrátila čtyřčlenná posádka soukromé mise Ax-2

Svět

Příští rok poletí na ISS běloruská kosmonautka, slíbil Roskosmos

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Boeing CST-100 Starliner

Výběr článků

Načítám