Hlavní obsah

MŠMT: Přesný počet uprchlíků ve školách budeme znát na konci listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přesný počet válečných utečenců z Ukrajiny, kteří chodí do škol v Česku, bude podle ministerstva školství (MŠMT) známý ke konci listopadu. Sdělila to mluvčí úřadu Aneta Lednová. Podle ministerstva nastoupilo do českých škol už v minulém školním roce 39 380 ukrajinských uprchlíků. Nejvíc dětí z Ukrajiny registrují základní školy.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Čekáme na výsledky sběru dat k 30. září. Očekáváme je ke konci listopadu,“ uvedla Lednová.

Ministerstvo chce upravit jednotné přijímačky na SŠ pro cizince. Nyní jsou „příliš přísné“

Věda a školy

Při zahájení školního roku 1. září řekl ministr školství Vladimír Balaš (STAN), že podle odhadu ministerstva nastoupilo do škol v České republice 57 tisíc až 60 tisíc dětí z Ukrajiny.

Podotkl, že očekával vyšší počet středoškoláků. Řada dětí ve věku 17 let se podle něj na střední školy v ČR nepřihlásila, protože chtějí dokončit školní docházku na Ukrajině.

Ukrajinští asistenti

Podpořit začleňování válečných uprchlíků z Ukrajiny do škol v Česku mají ukrajinští asistenti pedagoga. O peníze pro ukrajinské asistenty požádalo podle ředitele odboru základního vzdělávání na MŠMT Michala Černého v září 752 mateřských, základních a středních škol, které navštěvuje 18 214 ukrajinských žáků.

Peníze na ukrajinské asistenty získá 752 mateřských, základních a středních škol

Věda a školy

V červnu podle ministerstva vykonávalo v ČR pedagogickou činnost kolem 550 Ukrajinců a asi 880 pracovalo na pozicích nepedagogů.

V ČR je podle statistik ministerstva zhruba 10 900 mateřských, základních a středních škol. Ve školním roce 2021/2022 navštěvovalo mateřské školy 360 490 předškoláků, z toho 12 103 dětí mělo jiné než české občanství. Do ZŠ v minulém školním roce chodilo 964 571 žáků, z toho 23 359 cizinců. Středoškoláků bylo celkem 446 245, z toho cizinců 10 053.

Reklama

Výběr článků

Načítám