Hlavní obsah

Rozpočet ministerstva školství by se měl příští rok navýšit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství by mělo v příštím roce hospodařit s 263,9 miliardy korun. Proti původně schválenému rozpočtu na letošek se mu peníze zvýší zhruba o 14,4 miliardy korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN)

Článek

Vyplývá to z informací ministerstva financí a odpovědi resortu školství na dotaz ČTK.

Bez dotací z EU se podle mluvčí MŠMT Anety Lednové navýší rozpočet proti letošku o 17,2 miliardy korun, tedy o 7,3 procenta. Návrh rozpočtu na příští rok v pondělí schválila vláda, nyní ho dostane k posouzení Sněmovna.

Bartošův resort snížil výši jednotlivých dotací na rozvoj ZŠ. Svaz měst a obcí se ohradil

Věda a školy

Ministerstvo financí na začátku září navrhlo pro resort školství rozpočet 248,5 miliardy korun. Vládou schválený návrh je o 15,4 miliardy vyšší.

„Návrh rozpočtu počítá s prostředky na navýšení platových tarifů nepedagogických zaměstnanců, které bylo schváleno od 1. září 2022, a rovněž s navýšením objemu prostředků na navýšení platů pedagogických pracovníků,“ řekla Lednová. Na růst platů ve školství půjde podle informací ministerstva financí 12 miliard korun.

Pro regionální školství, do kterého patří mateřské, základní, střední či vyšší odborné školy, počítá vláda v příštím roce s 201,5 miliardy korun. V návrhu resortu financí bylo původně 188,5 miliardy korun.

Školský výbor podpořil požadavek na navýšení rozpočtu VŠ kvůli energetické situaci

Věda a školy

Na vzdělávání na vysokých školách má jít podle mluvčí MŠMT 30,9 miliardy korun, meziročně asi o 2,3 miliardy víc. Na výzkum a vývoj v resortu školství má být podle ní vyhrazeno 20,3 miliardy korun včetně evropských peněz, což je zhruba o půl miliardy víc než letos.

Školské odbory už dříve v reakci na vysokou inflaci oznámily, že požadují od ledna zvýšit sumu na platy ve školství o 15 procent. Předseda školských odborů František Dobšík tehdy řekl, že takové navýšení představuje 18 miliard korun.

Zástupci vysokých škol žádali navýšení na vzdělávání na univerzitách o 5,5 miliardy korun a na vědu a výzkum o 763 milionů korun. Poukazovali přitom na stoupající náklady na energie a rostoucí počet zájemců o studium v důsledku populačního vývoje.

Dobšík: Navrhované škrty jsou naprosto nepřijatelné

Věda a školy

Na mládež by podle MŠMT, v jehož čele stojí Vladimír Balaš (STAN), mělo jít, podobně jako v letošním rozpočtu, zhruba 300 milionů korun a na sport rovněž 300 milionů, dodala. Původní návrh ministerstva financí počítal pro příští rok na mládež s 294,6 milionu korun a na sport s 334 miliony korun.

Ministerstvo školství plánuje snížit spotřebu energií až o 15 procent

Věda a školy

Česká rada dětí a mládeže, která zastřešuje organizace, jako jsou skauti či pionýři, na začátku září upozornila na to, že náklady na energie se jí v příštím roce zvednou asi o 120 milionů korun. Tuto částku vyčíslila ještě před rozhodnutím vlády o stanovení maximální ceny energií.

Vládou schválený návrh státního rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 295 miliard korun. Největší změnou proti původnímu návrhu, který předpokládal deficit 270 miliard, jsou podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) výdaje na stanovení maximálních cen elektřiny a plynu.

Pokrýt by je podle něj měly příjmy z daně z mimořádných zisků a odvody z příjmů prodeje elektřiny nad cenový strop schválený Evropskou komisí. Návrh rozpočtu počítá s příjmy 1,928 bilionu korun a výdaji 2,223 bilionu korun.

Výběr článků

Načítám