Hlavní obsah

Bartošův resort snížil výši jednotlivých dotací na rozvoj ZŠ. Svaz měst a obcí se ohradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) základním školám snížilo maximální výši dotací na jeden projekt, kterou budou moci získat z evropských fondů. Každá škola bude moci žádat o dotaci pouze na jeden projekt, a to ve výši od pěti do 35 milionů korun. Podle předsedy Svazu měst a obcí Františka Lukla mělo původně jít o podporu mezi jedním a 99 miliony Kč. Nyní však má na dotaci dosáhnout více žadatelů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Článek

Důvodem pro změnu bylo nenastavení systému při výběru škol ze strany ministerstva školství. MMR chtělo zamezit stavu, kdy by počet žádostí výrazně převýšil možnosti programu, proto upravil podmínky, aby na podporu dosáhlo více žadatelů. Resort to uvedl v tiskové zprávě.

Proti změně nastavení se ohradil Svaz měst a obcí, nové podmínky považuje za nepřijatelné. Předseda svazu Lukl to napsal ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti).

MŠMT podpoří školy se sociálně znevýhodněnými žáky dvěma miliardami

Věda a školy

MMR v pátek prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) vyhlásí dvě výzvy na podporu základních škol. Pro tzv. méně rozvinuté regiony a přechodové regiony je nachystáno 3,2 miliardy korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR).

Sněmovna vyzvala vládu, aby dala více peněz na kapacity škol

Věda a školy

Školy v méně rozvinutých regionech budou mít nárok na podporu 75 procent, v přechodových regionech bude o deset procent nižší.

Bartoš: Napravujeme chyby předchozí vlády

„Napravujeme tak chyby předchozí vlády, která nebrala v potaz, že by méně rozvinuté regiony měly mít nárok na větší míru podpory než ty více rozvinuté,“ okomentoval to Bartoš.

Slogan „referendum o vládě“ jim vyšel, hodnotí volby Bartoš

Volby do Senátu

Mezi méně rozvinuté regiony patří podle ministerstva mj. Ústecký, Karlovarský, Zlínský či Moravskoslezský kraj. Takzvaným přechodovým regionem je pak např. Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj nebo Kraj Vysočina.

Každá škola bude moci žádat o dotaci pouze na jeden projekt, a to ve výši od pěti do 35 milionů korun. Lukl upozornil, že původně se mělo jednat o podporu mezi jedním a 99 miliony korun. Pravidla spolufinancování kohezních fondů schválená vládou podle něj počítají s účastí obcí a jejich příspěvkových organizací ve výši 15 procent.

MŠMT dá církevním školám dotaci 40 milionů Kč na ukrajinské děti

Věda a školy

MŠMT chystá úpravu financování asistentů pedagoga. Spolek reaguje otevřeným dopisem

Věda a školy

Tento limit svaz požaduje pro všechny typy regionů. V případě dotace je ochoten přistoupit s ohledem na obvyklou velikost uskutečňovaných projektů na 50 milionů korun.

Lukl dále kritizoval, že změna podmínek nebyla projednána v pracovní skupině a MMR k ní přistoupilo na poslední chvíli. „Věřím, že stanovisko svazu bude při vyhlášení výzvy na základní školy zohledněno, a doufám, že kritický nedostatek finančních prostředků v oblasti vzdělávání se podaří řešit jinými způsoby,“ uvedl.

Organizace testují nový kvalifikační program pro vzdělávání ředitelů škol

Věda a školy

Z Evropského fondu pro regionální rozvoj by mělo v nadcházejícím období na rozvoj základních škol MMR rozdělit až 8,2 miliardy korun, jak řekl tento týden Bartoš.

Výběr článků

Načítám