Hlavní obsah

Metrový asteroid proměnil evropské noční nebe v den. Vědci věděli, kdy a kde proletí

Aktualizováno

Teprve posedmé v historii byli vědci schopni s několikahodinovým předstihem vypočítat, kdy a v jakém místě vstoupí do atmosféry Země cizí těleso poté, co asteroid o několik hodin dříve vysledovali. Malý, metrový asteroid - nejprve přezdívaný Sar2667, nyní již označený jako 2023 CX1 - vstoupil do zemské atmosféry kolem čtvrté hodiny ranní a při explozi silně zazářil nad Lamanšským průlivem.

Asteroid Sar2667Video: Reuters

 
Článek

„Ke vstupům objektů této velikosti do zemské atmosféry dochází několikrát ročně, ale jen velmi vzácně se podaří tyto momenty předpovědět dopředu. Toto bylo teprve posedmé, co se to podařilo. Mám navíc za to, že je to úplně poprvé, co se to podařilo v oblasti obývané lidmi, což umožnilo se na tento moment připravit,“ uvedl americký fyzik Mark Boslough z Národní laboratoře Los Alamos pro britská média.

Vstup asteroidu bylo možné pozorovat severně od Paříže, na jihu Anglie, a dokonce prý i ve Walesu či Nizozemsku.

Astronomové určili, kam by mohly meteority dopadnout

Zatím není známo, zda asteroid způsobil pád meteoritů na zemský povrch. Pokud by se tak však stalo, vědci několik minut po vstupu asteroidu do atmosféry odhadli, že by dopadly zřejmě v blízkosti francouzské vesničky Royville.

Je ale pravděpodobné, že objekt 2023 CX1 celý shořel v atmosféře Země.

Podle Evropské kosmické agentury (ESA) tento původně zhruba jednometrový meteoroid „bezpečně vnikl do zemské atmosféry“ nad severní Francií mezi 3:50-4:03 SEČ.

Zástupci ESA si podle agentury Reuters pochvalují, že schopnost předpovědět takto malé těleso ukazuje na rychlý pokrok v globálních schopnostech detekce asteroidů.

Kolem Země v noci prosviští malá planetka. Čeká se jeden z nejtěsnějších průletů v historii

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám