Hlavní obsah

Jak vybrat tři školy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos mají uchazeči o střední školy volnější ruku. V prvním kole přijímaček si vybírají místo dvou škol tři, šance uspět se tak zvyšuje. Jakou strategii zvolit, aby to u zkoušek klaplo? Přinášíme tři užitečné tipy, které s výběrem a pořadím oborů na přihlášce pomohou.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Jednotné přijímací zkoušky (ilustrační foto)

Článek

1. Nebojte se zasnít

Pořadí škol na přihlášce je závazné. Zatímco v minulých letech bylo možné svoje preference určit až podle výsledků přijímacích zkoušek, letos si musí uchazeči stanovit priority už nyní a na přihlášku uvést tři školy nebo obory v pořadí od nejvytouženější po nejméně žádanou.

Času mnoho nezbývá, uzávěrka přihlášek bude 20. února, je proto načase zamyslet se nad nejvýhodnější strategií. Cítit před tak závažným rozhodnutím, jakým výběr střední školy bezesporu je, zodpovědnost a z ní plynoucí obavy je naprosto normální.

Zkuste je ale na chvíli odhodit a svobodně se zasnít. Která škola nebo obor vás nejvíc láká? Jaké možnosti by vám její absolvování přineslo?

Selhal systém pro přihlášky na střední školy

Domácí

Možná se ve vašem okolí nabízejí školy a obory, o jejichž existenci jste zatím nevěděli nebo na jejich studium nepomysleli.

Kompletní seznam všech možností najdete na webu www.infoabsolvent.cz, který spravuje Národní ústav pro vzdělávání a kde je také možné absolvovat online test studijních a profesních předpokladů.

Pokud máte o své vysněné škole jasno, uveďte ji v přihlášce na první místo. A ještě podstatná informace: doporučujeme zvolit v prvním kole aspoň jeden ze tří oborů maturitní.

Pokud byste si v prvním kole vybrali všechny tři obory bez maturity, v druhém kole už byste se o žádný z maturitních oborů ucházet nemohli, podmínkou je letos totiž vykonání jednotné přijímací zkoušky v prvním kole.

KOMENTÁŘ: Systém elektronických přihlášek nefunguje. Jak je to možné? – Josef Koukal

Komentáře

Ve druhém kole se už jednotné přijímací zkoušky konat nebudou, pro přijetí poslouží výsledky z kola prvního.

2. Zvažte svoje možnosti

Na gymnázia, lycea i některé obory středních průmyslových škol bývá obzvlášť v Praze a dalších velkých městech pořádný nával. Přehled těch nejžádanějších v jednotlivých krajích najdete na konci dnešní přílohy.

Pokud máte vynikající studijní výsledky, není důvod se jejich volby vzdávat. Jestliže ale patříte spíše k průměrným žákům, jeví se jako strategičtější tah uvést na druhé místo na přihlášce školu, kde budou vaše šance na přijetí reálnější.

Jak si stojíte, vám pomůže zjistit ukázkový test z českého jazyka a literatury v dnešní příloze, další úlohy a testy z minulých let najdete na webových stránkách Cermatu, kde je k dispozici i bodové hodnocení.

Zákaz domácích úkolů i v Česku? Poslanci změny připouštějí

Domácí

V klidu si testy vyzkoušejte a své výsledky porovnejte s těmi, kterých dosáhli úspěšní uchazeči o studium školy, na niž se plánujete hlásit.

Údaje o loňské bodové hranici pro přijetí získáte na vybrané škole nebo třeba na webu s poněkud matoucím názvem matematickaberuska.cz.

Důkladnou přípravou a opakovaným vyplňováním testů se můžete za pár měsíců výrazně zlepšit.

Pokud ale zjistíte, že dokážete správně vyřešit jen malý zlomek všech úloh, zatímco úspěšní uchazeči o vámi vybranou školu v minulém roce museli zvládnout devadesát procent testu, je to ukazatel, kam nemířit, chcete-li mít v prvním kole přijetí jisté.

3. Vsaďte na jistotu

Při vyplňování třetí pozice na přihlášce bude už na místě pečlivá rozvaha a opatrnost. V prvním kole jde o vaši poslední šanci, která už by měla klapnout, nechcete-li se vystavit stresu z kola druhého a třetího.

Zajímavou příležitost nabízejí střední odborné školy, které nově rozšiřují své kapacity otevřením gymnaziální třídy. Zkuste zjistit, zda se ve vašem okolí nějaká taková nenachází, šance na přijetí tam bývají vyšší než na zavedených gymnáziích.

Výše uvedená doporučení vám mohou při výběru školy pomoci, zároveň je však potřeba dodat, že přemíra taktizování může být i na škodu.

Občas se například stává, že na elitních gymnáziích není takový převis uchazečů, jaký by se dal očekávat, protože opatrní rodiče a žáci dali přednost zdánlivě jistější volbě oboru na vedlejší průmyslovce, která pak v den přijímaček praskala ve švech. I tady proto platí – všeho s mírou.

Cermat před přihláškami posiluje systém. Nechce, aby se opakovala situace s mobilní občankou

Domácí

„Nežijeme v dokonalém světě, téměř zázrak.“ Tiskovka k fiasku s přihláškami připomínala komedii

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám