Hlavní obsah

Selhal systém pro přihlášky na střední školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Elektronický systém pro přihlášky na střední školy, který se měl ve čtvrtek otevřít uchazečům, nefunguje. Kvůli problémům s nahráváním příloh muselo být jeho spuštění odloženo. Na webových stránkách Digitálního přihlašovacího systému (DiPSy), který připravilo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), byla zveřejněna omluva.

Foto: Petr Horník, Novinky

Hlavní stránka přihlašovacího systému s omluvou

Článek

O problémech se systémem DiPSy ve čtvrtek ráno informovalo ministerstvo školství. „Spuštění elektronického podání přihlášek na střední školy (DiPSy) bylo odloženo z důvodu komplikací s nahráváním příloh. Jakmile Cermat problém vyřeší, bude systém znovu otestován z hlediska bezpečnosti. Za vzniklé komplikace se omlouváme. O dostupnosti systému budeme informovat,“ uvedla Fojtová.

Podle ředitele Cermatu Miroslava Krejčího se systém spustí pravděpodobně v pátek. Přihlášky mohou žáci, respektive jejich rodiče, podávat do 20. února, termín se podle Krejčího nemění.

Krejčí dále uvedl, že CERMAT během čtvrtka zopakuje takzvané penetrační testy, které prověří bezpečnost systému. Doufám, že systém by mohl být spuštěn v pátek večer.

KOMENTÁŘ: Systém elektronických přihlášek nefunguje. Jak je to možné? – Josef Koukal

Komentáře

Fiala: Nemělo by se to stávat

„Nemám žádnou radost, že k této situaci došlo, nemělo by to mít vliv na průběh přijímacího řízení. Něco takového by se stávat nemělo,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Záležitost podle něj řeší ministerstvo školství. „V co nejkratší době by měl být systém spuštěn,“ dodal Fiala. „Je odpovědné spustit systém ve chvíli, kdy je bezpečný a funkční,“ dodal premiér.

Žáci si budou nově moci podat tři přihlášky místo dvou a určí na nich, na jakou školu chtějí nejvíce. Uchazeči budou do oborů přijati na základě výsledků jednotné přijímací zkoušky a svých priorit.

Elektronický systém podávání přihlášek je propojený se základními registry. Digitální a informační agentura (DIA) proto posílila o 45 procent systém Identity občana, aby vydržel očekávaný nápor uživatelů. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) i Cermat opakovaně vyzývali rodiče a uchazeče, aby všichni nevyužívali první a poslední chvíli možnosti přihlášení, na které mají 20 dnů. Čas a datum podání přihlášky na střední školy neovlivňuje šanci na přijetí na školu.

Zkuste alespoň jeden maturitní obor. Bek představil digitální systém přihlášek na střední školy

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám