Hlavní obsah

Snad to brzy rozběhnou. Ředitelé jsou ke kolapsu systému přihlášek zatím shovívaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nefunkčnost systému přihlášek na střední školy podle oslovených ředitelů vzdělávacích ústavů proces přijímacích zkoušek neovlivní. Podobně jako žáci devátých tříd věří, že začne fungovat co nejdříve, neboť školám zásadně omezí papírování. Někteří se netají tím, že možné zádrhely předpokládali.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Vedení pražských gymnázií, která loni v přijímacím řízení čelila značnému náporu, doufají, že se problém s digitálními přihláškami na střední školy vyřeší co nejdříve. Obavy mají z toho, aby se většina rodičů nerozhodla pro starou papírovou formu přihlášky, s níž mají školy mnohem více práce.

Není také jasné, zda by se neměly posunout termíny. „Myslím, že posun zatím není nutný, pokud se digitální systém podaří zprovoznit nejpozději o víkendu. Rodiče mají na podání přihlášky 20 dní a nepředpokládám, že pro to chtěli využít hned první den,“ řekla Novinkám ředitelka Gymnázia Nad Štolou v Praze 7 Renata Schejbalová, která vede Asociaci ředitelů gymnázií ČR.

„Jsme ve spojení i s dalšími školami a nikdo z toho rozhodně radost nemá. Minimálně to nebudí důvěryhodnost, a to i směrem k rodičům, na které jsme apelovali, aby se snažili využít právě možnost podat přihlášky elektronicky,“ vysvětloval Novinkám Antonín Sekyrka, místopředseda Asociace jihočeských gymnázií a ředitel Gymnázia Česká v Českých Budějovicích.

Podle něho může být problém i s bezpečností. „Z toho, co vím, nejdou nahrát do systému přílohy. Navíc je tam obrovské množství citlivých dat a systém musí být bezpečný. Myslím, že zprovoznění potrvá,“ přemítal ve čtvrtek dopoledne Sekyrka.

Je to škoda

Podle Daniela Petříčka, ředitele plzeňského církevního gymnázia, je velká škoda, že systém první den nefungoval. „U spousty rodičů to může vyvolat nedůvěru a uchýlí se k papírové přihlášce. Takže efekt bude úplně opačný, než ministerstvo chtělo,“ odhadoval.

V posledních letech dostávalo gymnázium 260 až 280 přihlášek, přičemž většina rodičů je posílala až krátce před termínem odevzdání. „Počítám, že tentokrát to bude stejné. Zatím je totiž klid,“ nastínil Petříček.

„Pro rodiče to musí být stresující, ale v tomto případě si myslím, že bychom ministerstvu a Cermatu neměli spílat, protože oni na to měli velmi málo času. Očekávám, že nám nový systém díky elektronickým přihláškám ušetří hodně administrativní práce i času a zmenší pravděpodobnost chyb,“ zastal se Cermatu Václav Ulvr, ředitel Gymnázia F. X. Šaldy Liberec, který při testování systému ocenil jeho intuitivnost.

Sněmovna schválila změnu školského zákona v říjnu, Senát v listopadu a prezident ji podepsal 15. prosince.

Selhal systém pro přihlášky na střední školy

Domácí

„Kdy to spustí, zatím nikdo neřekl. Počkáme do oběda a potom se zeptáme,“ řekl Novinkám Miloš Chlumský, ředitel Lepařova gymnázia v Jičíně, jehož nefunkčnost systému překvapila. „Vzhledem k tomu, jak to pracovníci Cermatu prezentovali, příliš jsme o tom nepochybovali,“ dodal s tím, že rodiče stále mohou využít i papírové přihlášky, byť elektronická forma je pro všechny jednodušší i levnější.

Rodiče zůstávají v klidu

„Nadpoloviční většina rodičů našich 28 deváťáků se rozhodla pro modernější on-line verzi,“ uvedla Zdeňka Pavlíčková, ředitelka ZŠ Velký Beranov na Jihlavsku.

Kvůli startovním problémům prý zatím nikdo z nich nevolal. „Výchovná poradkyně rodiče upozorňovala, že se mohou vyskytnout nedostatky, ale ať se rozhodně nebojí, že by se něco ztratilo,“ přičítá ředitelka Pavlíčková klid dobré komunikaci. Jak přiznala, sama elektronické přihlášky vítá. „Je to super způsob, jen je třeba vychytat mouchy jako u všech novinek,“ míní.

Podobně nefunkčnost systému vnímá Martin Skořepa, ředitel ZŠ Komenského v Pelhřimově. Ani tam ve čtvrtek dopoledne nezaznamenali žádné telefonáty kvůli nefungujícímu systému. „Dalo se to očekávat,“ konstatoval ředitel Skořepa, zjevně nepřekvapený zádrhelem novinky hned na startu.

Čekali jsme to

„Tak přesně tohle jsme čekali, když se něco šije horkou jehlou, nemohlo to dopadnout jinak,“ zkonstatovala ředitelka Základní školy Amálská v Kladně Libuše Amálie Holá. „Někteří rodiče už nám volali, co mají dělat. Nezbývá nám nic jiného než jim říkat, že musí počkat. Ani my nevíme, kdy to skutečně spustí. Prý tam nešly připojovat přílohy, takže to musí správci systému, tohle není na nás,“ dodala Holá.

„My už jsme včera žákům říkali, že se může stát, že ten systém vypadne, aby rodiče nejančili, takže s tím asi počítali,“ řekla Dana Walterová, ředitelka českobudějovické Základní školy Pohůrecká s tím, že na webu školy jsou uveřejněna návodná videa, jak přihlášky vyplňovat.

FOTO: Občanka v mobilu je tu

Domácí

Jak uvedla ředitelka ostravského Gymnázia Hrabůvka Šárka Staníčková, s problémy se tak trochu počítalo. „Už na dni otevřených dveří jsme rodičům a uchazečům říkali, že systém možná nebude plně funkční od prvního dne. A to na základě zkušeností z minulosti, například s rezervacemi na očkování proti covidu,“ řekla Stančíková s tím, že obavy se vyplnily. „Myslím, že to bylo uspěchané a nedostatečně připravené,“ řekla Staníčková. Systém podle ní asi nebyl dostatečně otestován na tak velký nápor zájemců v jeden okamžik. Přes vzniklé problémy si myslí, že systém elektronických přihlášek je výborná věc.

Času je dost

Ředitel Střední školy obchodu, řemesel a služeb, která má v Ústí nad Labem dvě střediska, Pavel Caitaml, již zaznamenal telefonáty od rodičů, kteří chtěli poradit, jak s nastalou situací naložit. „Požádali jsme je o trpělivost s tím, že co se týká informací jsme na tom stejně jako oni,“ řekl Novinkám ředitel.

Jedni rodiče přišli podle něj s papírovou přihláškou hned ráno. Ředitel si ale nemyslí, že by nespuštění systému zvýšilo nedůvěru rodičů v jeho funkčnost. „Toho se neobávám. Je to v zárodku, času na podání přihlášky elektronickou formou je stále dost. Pokud mi ale řeknou, že systému nevěří, řeknu jim, ať přinesou papírovou podobu,“ připomněl Caitaml.

Do střediska v ústecké čtvrti Trmice docházejí i děti z vyloučených lokalit či chudších poměrů. Škola i proto zavedla úřední hodiny, kdy se mohou osobně dostavit zákonní zástupci, aby jim pracovníci s přihláškou v digitální formě pomohli. „Počítám, že od pondělí bude o službu velký zájem,“ poznamenal ředitel s vírou, že systém bude nastartován co nejdříve.

Čekáme, zní ze škol

Mnoho nezmůžou ani samotné střední školy, kam se děti hlásí. „Systém je nepřístupný, ani my se tam už nedostaneme,“ ukazoval po 10. hodině dopoledne na monitoru počítače úvodní a také v tu chvíli jedinou dostupnou stránku systému Dipsy ředitel Gymnázia Dr. Josefa Pekaře v Mladé Boleslavi Petr Dostál. „My už nyní do systému ani nepotřebujeme vstupovat. Do 31. ledna jsme tam zadali kritéria pro přijetí a teď už tam ani nemusíme. Naše chvíle nastane zase až po 20. únoru, až se podávání přihlášek uzavře,“ doplnil ředitel Dostál.

„My to v tuto chvíli nikterak neřešíme, akorát se do systému nemůžeme dostat a to je všechno,“ potvrdil ředitel Střední průmyslové školy v Ostrově na Karlovarsku Pavel Žemlička. „Nemáme tedy žádné tlaky ze strany veřejnosti,“ dodal s tím, že rodiče se zatím na školu neobracejí.

Stejně se vyjádřil i další z ředitelů. „Nikdo z rodičů za námi nechodí s dotazy, co mají dělat, když systém nefunguje,“ uvedl ředitel Základní školy jazyků v Karlových Varech Jiří Burian. „Myslím, že mají informace o tom, že je to dočasné, takže nikdo nepanikaří,“ dodal.

Spuštění systému bylo odloženo kvůli problémům s nahráváním některých příloh. Chyba by měla být již opravena, systém je nicméně třeba znovu otestovat.

Zkuste alespoň jeden maturitní obor. Bek představil digitální systém přihlášek na střední školy

Věda a školy

Výběr článků

Načítám