Hlavní obsah

Zkuste alespoň jeden maturitní obor. Bek představil digitální systém přihlášek na střední školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství v úterý představilo nový elektronický systém přihlášek na střední školy a šéf resortu Mikuláš Bek (STAN) doporučil, aby si uchazeči podali alespoň jednu ze tří přihlášek na maturitní obor, aby tak měli šanci se o něj ucházet i ve druhém kole.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) představil elektronický systém přihlášek na střední školy.

Článek

Přihlášky na střední školy lze podávat od 1. do 20. února. Nově bude možné podat přihlášku na tři školy, přičemž bude důležité pořadí vypsaných škol. Pro vyhodnocení přijímaček systém uchazeče zařadí na školu, kde uchazeč splnil kritéria a kterou má v pořadníku nejvýše.

Portálem pro podávání přihlášek je dipsy.cz a počítá se třemi formami. Nejsnazší je elektronická verze za využití identity občana či bankovní identity. Hybridní forma zahrnuje vyplnění přihlášky na počítači a zaslání potvrzení poštou. Třetí varianta je čistě papírová. Podrobnosti jsou na serveru www.prihlaskynastredni.cz.

Stejný systém přihlášek bude platit i pro druhé kolo a i v jeho rámci se budou započítávat výsledky jednotných státních testů. Dosud školy neměly povinnost ve druhém kole výsledky jednotných zkoušek zohledňovat.

„Doporučujeme podat si alespoň jednu přihlášku do maturitního oboru a absolvovat tak jednotnou přijímací zkoušku. I s jednou jedinou přihláškou na maturitní obor budete mít dva pokusy. Ve druhém kole přijímacího řízení se už jednotná zkouška neskládá a bez jejího absolvování v kole prvním není možné být přijat na maturitní obor,“ uvedl Bek.

Digitální systém přihlašování na střední školy zátěžové testy zatím zvládá, tvrdí Cermat

Věda a školy

Z obou pokusů u státních testů se vždy počítá lepší výsledek. Ve druhém kole letos musí výsledky testů z češtiny a matematiky ředitelé škol s maturitními obory zohledňovat. U přihlášek bude stejně jako v prvním kole zapotřebí seřadit žádané školy podle priority od jedničky do trojky.

Ve třetím kole už nebude pro školy výsledek státní zkoušky povinný. Pokud ji však ředitel bude požadovat jako kritérium pro přijetí, bude muset zajistit u přijímaček obdobnou zkoušku o srovnatelné náročnosti.

„Potlačte zvědavost“

Miroslav Krejčí, šéf Cermatu, který elektronický systém přihlášek zajišťuje a organizuje státní přijímačky, ujistil, že platforma zvládne i silný nápor uživatelů. Těch by mělo být kolem 120 tisíc, ale počítá se i s tím, že si systém budou chtít prohlédnout i další lidé.

„Včera Národní kybernetický úřad simuloval po celý den útoky na naši infrastrukturu a vše bylo úspěšně zastaveno. Takže útok nezpůsobil žádné škody ani výpadky. Když přijde 100 tisíc zvědavců, nemělo by se nic stát. Tyto zátěžové testy se ale netýkají základních registrů, a pokud se všichni zaregistrují přes identitu bankovní či identitu občana, tak se může stát něco podobného jako s eDoklady,“ odkázal Krejčí na nedávné potíže se základními registry, kdy v důsledku velkého zájmu uživatelů došlo k výpadkům eReceptů.

Cermat před přihláškami posiluje systém. Nechce, aby se opakovala situace s mobilní občankou

Domácí

I tak ale podle Krejčího byly základní registry pod vyšším tlakem, protože byly zahlceny složitějšími dotazy, zatímco v rámci přihlášek by měly být požadavky jednodušší.

„Apeloval bych na občanskou odpovědnost. Zvědavost bude velká. Snažili jsme se to dimenzovat tak, aby to bylo co nejlépe zabezpečeno. Ale bude také záležet na té zvědavosti,“ řekl Bek.

Není to závod

Krejčí požádal, aby lidé v případě neutuchajícího zájmu nepoužívali k prohlížení stránek elektronické identity, ale přihlašovali se do systému přes kolonku „výpis ze systému“.

Ministr také zdůraznil, že na přijetí na střední školu nemá žádný vliv, který den mezi 1. a 20. únorem se uchazeč přihlásí.

„Nejde o žádný závod. Nijak nezáleží na tom, kdy bude přihláška podána. Poprosil bych, aby lidé nevyužívali první a poslední minuty. Takovou zátěž by nezvládl žádný systém na světě. Je na to dvacet dní,“ uvedl.

Krejčí doporučil, aby rodiče v případě výpadku systému odložili vyplňování přihlášky o den dva a nezahlcovali systém dalšími dotazy. A rovněž apeloval, aby rodiče nenechávali přihlášku na poslední chvíli.

Předpokládá se, že většina využije identitu občana či bankovní identitu, díky níž lze přihlášku vyplnit bez dalších povinností během pěti minut. Zároveň hned po vyhodnocení státních přijímaček budou mít tito uchazeči výsledky k dispozici.

Další možností je zmiňovaný výpis ze systému, kdy rodič vše vyplní na webu, ale pak je třeba poslat do škol doporučeně potvrzení. Třetí variantou je kompletně papírová forma, kterou je rovněž třeba poslat do škol poštou.

Cermat vydal videomanuál k přihláškám na střední školy

Věda a školy

Reklama

Související články

Na gymnázia se chystá pětina deváťáků

Pětina žáků devátých tříd, kteří mají v průměru nejlepší výsledky v češtině a matematice, se chce hlásit na gymnázium. Vyplývá to z Národního testování...

Výběr článků

Načítám