Hlavní obsah

„Nežijeme v dokonalém světě, téměř zázrak.“ Tiskovka k fiasku s přihláškami připomínala komedii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisková konference k fiasku s elektronickými přihláškami na střední školy, které se ve čtvrtek ráno nepodařilo spustit, připomínala komedii. Odpověď na otázku, kdy začne systém přihlášek fungovat, se veřejnost nedozvěděla.

Ministr školství Bek ke spuštění systému pro přihlášky na střední školyVideo: ČTK

 
Článek

„Když to bude spuštěno zítra (v pátek) večer, bude na to ještě dost času,“ mlžil na brífinku ministr školství Mikuláš Bek (STAN). On i ředitel Cermatu Miroslav Krejčí si sypali popel na hlavu a pomocí vzletných frází obhajovali neobhajitelné: že nedokázali systém, na který dnes ráno čekali uchazeči i jejich rodiče, spustit včas.

„Mrzí mě to, byla to určitě chyba na naší straně. Ale nežijeme v dokonalém světě a není to ani první, ani poslední elektronický systém, jehož spuštění doprovázelo zpoždění,“ řekl ministr.

Pokus téměř o zázrak

„Buďme féroví k Cermatu, který se chopil nelehké iniciativy. Loni byla ohledně přihlášek obrovská nervozita a my jsme se rozhodli, že se pokusíme téměř o zázrak. Vyvíjeli jsme systém pod obrovským tlakem, aby se elektronické přihlašování nemuselo o rok odkládat,“ uvedl Bek. Vyzval rodiče i uchazeče, aby byli trpěliví. „Neztrácejme důvěru v to, že systém bude funkční,“ řekl.

Snad to brzy rozběhnou. Ředitelé jsou ke kolapsu systému přihlášek zatím shovívaví

Domácí

Bek ještě loni v září v rozhovoru pro Novinky sebevědomě prohlašoval, že se „žádného průšvihu nebojí“. „Jsem si přiměřeně jistý, že zvládneme technickou stránku řešení do konce roku,“ řekl tehdy. I jeho resort do poslední chvíle ujišťoval, že systém prošel zátěžovými testy a blamáž nehrozí.

Obavy z hackerů

Podle Beka se ale až ve středu večer ukázalo, že je problém s jednou funkcí systému, která umožňuje nahrávání příloh. „Na řešení se intenzivně pracuje. Doufáme, že se nám podaří vyřešit problém v nejbližších hodinách, a pak se musí systém otestovat. Není to žádná nepřekonatelná chyba,“ uvedl Bek.

„Nepropsala se jedna z úloh, která se měla propsat. Přes noc jsme na tom nonstop seděli, ráno to bylo opravené, ale bylo nutné zasáhnout do zdrojového kódu a udělat opravy. Každá taková oprava by mohla způsobit bezpečnostní chybu, kterou by mohl využít hacker,“ upřesnil Krejčí. „Také se omlouvám, že jsme systém nespustili, jak jsme slibovali, ale raději jej spustíme s jistotou, než aby byl průšvih ještě větší,“ uvedl ředitel Cermatu.

Zkuste alespoň jeden maturitní obor. Bek představil digitální systém přihlášek na střední školy

Věda a školy

„Jde o technický problém ve funkcionalitě. Je to vážná věc, která musí být odstraněna,“ doplnil ministr. „Musí to vidět více očí a musí to být důkladně otestováno, i když je to nepříjemné,“ řekl Bek.

Krejčí zatím neskončí

Hlavu Krejčího zatím ministr chtít nebude, naopak se za ředitele Cermatu postavil. Žádá po něm ale předložit analýzu příčin. „Budu postupovat tak, že chci nejdřív vyřešit problém, spustit systém a pak uvažovat o personálních konsekvencích,“ řekl ministr.

„Politické gesto odvolání pana Krejčího by bylo nesmyslné a laciné. Chci, aby tu chybu opravil, pak se budeme bavit o tom, jak k ní došlo,“ uvedl Bek s tím, že nepochybuje o Krejčího kompetenci. Také ředitel Cermatu řekl, že nehodlá složit funkci. „Pokud bych první den rezignoval, bral bych to jako útěk z boje. Pokud mě ministr neodvolá, nerezignuji,“ řekl Krejčí.

Ministr ale připustil, že by se termín podání přihlášek, který končí 20. únorem, mohl prodloužit. „Budeme se tím zabývat v pondělí,“ řekl Bek. Krejčí prodloužení lhůty ještě ráno v ČT odmítl.

Bek: Některým vysokoškolským učitelům můžou závidět platy i politici

PoliTalk

Reklama

Výběr článků

Načítám