Hlavní obsah

Cermat před přihláškami posiluje systém. Nechce, aby se opakovala situace s mobilní občankou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výpadek eReceptů při spuštění mobilní občanky v rámci nové aplikace eDoklady vedla k velkým jednáním expertů, jak takové situaci zabránit u náběhu elektronické přihlášky. Podle šéfa Cermatu Miroslava Krejčího vláda elektronický systém přihlášek na střední školy posílila tak, aby k excesům nedocházelo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nový šéf Cermatu Miroslav Krejčí

Článek

Výpadek eReceptů při spuštění mobilní občanky v rámci nové aplikace eDoklady zmobilizoval vládní IT experty. Snaží se obdobné situaci zabránit při startu elektronických přihlášek na střední školy. Podle šéfa Cermatu Miroslava Krejčího elektronický systém vláda posílila, aby excesům předešla.

„Ve středu jsme nad tím v Digitální informační agentuře strávili spoustu času a všechny strany do toho zainteresované dělají maximum, aby se situace s výpadky už neopakovala. Máme slíbené optimalizace, které předejdou obří zátěži systémů, a také jsme dostali slib, že bude o polovinu navýšena kapacita uživatelů, které by systém během jedné sekundy či minuty teoreticky stihl obsloužit,“ popsal Novinkám a Právu Krejčí.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost udělá zátěžové testy
Miroslav Krejčí, šéf Cermatu

„Lze buď navýšit výkon hardwaru, přidat servery, nebo virtuálním serverům dodáme více procesorů či paměti. Záleží na tom, co bylo to úzké hrdlo, které vedlo k tomuto výpadku,“ přiblížil.

Poznamenal, že zájem o eDoklady je řádově vyšší než o přihlášky na střední školy. Zájemců o občanský průkaz v mobilu totiž může být dohromady až šest milionů, zatímco na střední školy se může hlásit kolem sto dvaceti tisíc osob.

„Někteří deváťáci nebudou přihlášku na střední školu podávat a někteří současní prváci středních škol to mohou zkusit znovu. Očekáváme, že to bude kolem sto dvaceti tisíc lidí. A nepočítáme s tím, že se to všichni najednou rozhodnou vyzkoušet hned první den.

Kdyby to přes systém Identity občana udělali, zdaleka se nedostaneme na takovou zátěž, jakou systém dostal se spuštěním eDokladů,“ uvedl Krejčí.

Přihlášku lze podat mezi 1. a 20. únorem

Podle Krejčího optimističtější odhady nasvědčují tomu, že elektronicky si podá přihlášku na pětasedmdesát tisíc lidí. Ohlasy ze škol podle něj naznačují, že tuto variantu využije polovina až dvě třetiny rodičů a uchazečů.

Navíc se dá očekávat, že většina lidí využije plně digitalizovanou verzi, protože elektronický podpis v rámci bankovní identity je již značně rozšířený.

Původně se předpokládalo, že většina lidí využije spíše hybridní verzi, kdy přihlášku vyplní na webu, ale potvrzení s podpisem odešle do škol poštou.

Šéf Cermatu ale doufá, že k žádným excesům nedojde. „Udělali jsme všechno pro to, aby systém nespadl. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost udělá v pondělí 29. ledna zátěžové testy,“ podotkl Krejčí.

Elektronické přihlášky mohou rodiče a uchazeči o středoškolské vzdělání začít podávat na stránkách dipsy.cz od 1. do 20. února.

Uleví od stresu

Digitalizace přihlášek umožňuje oproti dosavadnímu papírovému systému podat až tři přihlášky. Důležitý bude pořadník, v jakém sledu od jedničky do trojky uchazeč školy vybere. Po vyhodnocení přijímaček totiž systém automaticky přiřadí uchazeče na školu, u níž splnil kritéria pro přijetí a která stojí v jeho pořadníku nejvýše.

Od elektronické přihlášky se zejména očekává, že uleví uchazečům a jejich rodinám od stresu, jaký byl obvyklý zejména v posledních dvou letech, kdy se na střední školy přesouvají čím dál silnější ročníky a výběr škol byl nejasný.

Přijímačky digitalizujeme, ale testování dětí bychom měli spíš zrušit. Náš systém zadupe řadu talentů

Chuťovky

Reklama

Související články

U přihlášek na střední školy netaktizujte

Nejlepší strategií při vyplňování nové digitální přihlášky na střední školy je řídit se srdcem. Na semináři, na kterém představitelé úřadu seznamovali pražské...

Výběr článků

Načítám