Hlavní obsah

Vynálezce a vizionář Elon Musk. Vypracoval se v hvězdu světa technologií

Novinky, Richard Sůsa, Jakub Štěpánek

Podnikatel a inženýr Elon Musk proslul coby ředitel automobilky Tesla i svými vizemi o cestování ve vesmíru díky své společnosti SpaceX. V lednu 2021 se dostal na první místo v žebříčku nejbohatších lidí na světě, který sestavila agentura Bloomberg. Musk má jihoafrické, kanadské a americké občanství.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Podnikatel Elon Musk

Článek

Elon Reeve Musk se narodil 28. června 1971 v jihoafrické Pretorii. Jeho matka Maye Musková, modelka a výživová poradkyně, pocházela z Kanady, otec Errol pracoval jako elektromechanik.

Muskův mladší bratr Kimbal je rovněž podnikatelem, jeho mladší sestra Tosca se proslavila ve filmovém průmyslu. Během jejich dětství se jim rozvedli rodiče. Elon Musk má ještě 2 nevlastní sourozence.

Mám Aspergerův syndrom, oznámil Elon Musk

Amerika

Od dětství blízko k technice

Po rozvodu rodičů žil Musk převážně se svým otcem v jihoafrické Pretorii. V dětství se začal zajímat o počítače. Ve 12 letech vyvinul počítačovou hru Biastar a prodal ji za 500 amerických dolarů (dnes asi 1336 dolarů, téměř 29 tisíc korun).

Ačkoliv jeho otec chtěl, aby studoval v Jižní Africe, Musk snil o Spojených státech. Aby si usnadnil budoucí cestu, požádal o vydání kanadského pasu, na který díky matce měl nárok. Během čekání nastoupil na Pretorijskou univerzitu, díky čemuž se vyhnul povinné vojenské službě.

První člověk, který vkročí na Mars, se už narodil. Ostatní zatím trénují v poušti

Věda a školy

Po pěti měsících na univerzitě zamířil do Kanady, kde nejprve pracoval na farmě a ve mlýně. Začal studovat na Queen's University v Kingstonu ve státě Ontario, po dvou letech se přesunul na Pensylvánskou univerzitu, kde získal bakalářské tituly z ekonomie a fyziky.

Díky stážím v Sillicon Valley poznával tento kalifornský region plný technologických nadšenců a inženýrů. Byl přijat do doktorského programu na Stanfordově univerzitě v Kalifonii, ale po dvou dnech studia zanechal, aby se mohl zapojit do technologického boomu jménem internet.

Pyramidy postavili mimozemšťané, napsal Musk. Egypt se zlobí

Koktejl

Podnikatel Musk

V roce 1995 Elon Musk společně se svým bratrem Kimbalem a Gregem Kourim díky penězům investorů založili firmu Global Link Information Network, později přejmenovanou na Zip2.

Společnost nabízela novinám detailní mapy měst, mezi uživatele se řadily například i noviny New York Times. Zip2 rostl pod svým heslem „Napájíme tisk“. V roce 1999 jej odkoupila firma Compaq Computer za 305 milionů dolarů.

Dalším Muskovým projektem se stala firma X.com. Zaměřovala se na online finanční služby. Po roce se sloučila s firmou Confinity, jejíž platební systém PayPal dal následně název celé sloučené společnosti.

Satelity Starlink mají mít celosvětové pokrytí v září

Věda a školy

V roce 2000 se Musk oženil s Justine Wilsonovou, s níž se seznámil při studiu v Kanadě. Narodilo se jim 6 dětí, včetně jedněch dvojčat a trojčat. Jejich první potomek, syn Nevada, však náhle zemřel ve věku 10 týdnů. Pár se rozvedl v roce 2008.

Ve stejném roce začal chodit s herečkou Talulah Rileyovou, vzali se o 2 roky později. Na jaře 2012 se rozvedli, ale o rok později se konala jejich druhá svatba. Další rozvod následoval v roce 2016.

V roce 2018 Musk oznámil, že navázal vztah se zpěvačkou Claire Elise Boucherovou vystupující pod jménem Grimes. V roce 2020 se jim narodil syn. Měli v úmyslu jej pojmenovat X Æ A-12 [X Ash A Twelve].

X AE A-12 Musk. Miliardář oznámil že mu zpěvačka Grimes porodila syna

Koktejl

Takové jméno však odporuje zákonům státu Kalifornie, jelikož obsahuje znaky, které se nevyskytují v anglické abecedě. Jméno tak pozměnili, rozhodli se pro X AE A-XII, přičemž „X“ plní funkci prvního jména a „AE A-XII“ je druhé, prostřední, jméno.

SpaceX

Společnost SpaceX, celý názvem Space Exploration Technologies Corp., vznikla v roce 2002. Míří za Muskovým cílem zlevnit vesmírné cestování zaměřené na budoucí kolonizaci planety Mars.

Drží několik prvenství: mj. jako první soukromá společnost, jejíž stroj (Dragon) se vydal do vesmíru a úspěšné se vrátil na zem. Také jako první se dokázala stejný stroj připojit k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Vesmírný rekord. Firma SpaceX využila již posedmé stejný stupeň Falconu

Věda a školy

A Falcon 9 se stal první raketou, která při návratu na zem bezpečně přistála tak, že ji bylo možné vyslat do vesmíru znovu.

Na podzim 2020 Musk vyjádřil předpoklad, že její první let k Marsu bez posádky proběhne do roku 2024 a první posádka odstartuje v roce 2026.

Tesla

Automobilka Tesla byla založena v roce 2003. Musk patřil mezi jedny z prvních investorů, na vývoj věnoval 6,5 milionu dolarů. Poté se stal členem správní rady, v roce 2008 výkonným ředitelem.

Nejrychlejší tesla předvedla své drtivé zrychlení

AutoMoto

Stejně jako ve firmě SpaceX i zde Musk věří v rozvoj dopravy na elektrický pohon.

První produkt společnosti – sportovní Roadster – byl představen v roce 2008. Po něm přišly např. sedan Model S, SUV Model X a mj. elektromobil Model 3. Toto vozidlo s dojezdem cca 515 kilometrů šlo na trh „s cílem stát se elektromobilem pro širokou veřejnost“, jak hlásí Muskův profil na webových stránkách Tesly.

Foto: Tesla

Tesla Cybertruck

V roce 2019 Tesla představila pick-up Cybertruck, který vyvolal rozličné ohlasy veřejnosti mj. pro svůj vzhled.

Automobilka se zaměřuje i na vývoj autonomních vozidel, v nichž člověk nebude muset aktivně řídit.

Jeff Bezos. Zakladatel Amazonu snící o vesmíru

Amerika

Když v lednu 2021 agentura Bloomberg vydávala svůj žebříček nejbohatších lidí na světě, poprvé se na první místě objevil Elon Musk. Jeho jmění přesahovalo 195 miliard amerických dolarů, v přepočtu přes čtyři biliony korun. Za posunutím do čela žebříčku stálo zejména posílení akcií Tesly. Po jediném měsíci se však na pozici nejbohatšího člověka vrátil Jeff Bezos.

Svůj pohled na bohatství shrnul na Twitteru v roce 2018:

„Přibližně polovina mých peněz má pomoct řešit problémy na Zemi a polovina má pomoct vybudovat soběstačné město na Marsu a zajistit udržení života (všech druhů) v případě, že Zemi zasáhne meteor jako dinosaury nebo vypukne 3. světová válka a my se zničíme sami.“

Jsou nejbohatší na světě. Daně ale neplatí, ukazují dokumenty z berňáku

Zahraniční

Na Twitteru však také šíří své názory, nevyhýbá se kontroverzím. Na této sociální síti během pandemie koronaviru prohlašoval, že údaje o počtech úmrtí jsou zmanipulované. V březnu 2020 zde uvedl, že na konci dubna toho roku nebudou již v USA skoro žádné nové případy. Nákazu mnohokrát zlehčoval.

Když na Twitteru do prostoru pro popis své osoby umístil hashtag #bitcoin, okamžitě se hodnota kryptoměny Bitcoin posílila. Byl to ale právě Musk, který trhem kryptoměn výrazně otřásl, tentokrát negativně.

Když se po jednom tweetu zhroutí celý svět kryptoměn

Internet a PC

Knihy a televize

V roce 2015 byla publikována Muskova biografie Elon Musk: Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti. Napsal ji americký spisovatel, a rovněž jako Musk jihoafrický rodák, Ashlee Vance.

Musk se objevil jako host v různých amerických seriálech. Zahrál si mj. v Simpsonových (ve 26. řadě – epizoda Vynálezce, jenž spadl z nebe), Teorii velkého třesku i jejím spin-offu Malý Sheldon. V těchto seriálech vždy představoval sám sebe.

Tesla bude opět přijímat bitcoiny. Musk má ale podmínku

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám