Hlavní obsah

Do roku 2050 roztají velké ledovce včetně těch v Dolomitech, tvrdí UNESCO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Globální oteplování způsobí, že do roku 2050 roztají velké ledovce v nejznámějších lokalitách světového dědictví, včetně těch v Yosemitském národním parku nebo v Dolomitech. Informuje o tom zpravodajský web Axios s odkazem na nový report Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO).

Do roku 2050 zmizí hlavní ledovce, varuje zpráva UNESCO.Video: Reuters

 
Článek

„Ledovce na třetině z 50 lokalit světového dědictví jsou odsouzeny k zániku do roku 2050, a to bez ohledu na snahy o omezení růstu teploty,“ uvádí se ve zprávě UNESCO zveřejněné ve čtvrtek.

Švýcarské ledovce se letos kvůli oteplování zmenšily nejvíce za 100 let

Věda a školy

Ledovce v oblastech na seznamu světového dědictví pokrývají plochu zhruba 66 tisíc kilometrů čtverečních a představují přibližně 10 procent všech světových ledovců. UNESCO v daných oblastech monitoruje celkem asi 18 600 ledovců.

Do roku 2100 polovina?

V dalších dvou třetinách oblasti je možné ledovce ještě zachránit, pokud se podaří omezit růst globálních teplot do 1,5 stupně ve srovnání s předprůmyslovou érou. V případě, že by se tak nestalo, hrozí, že se do roku 2100 rozpustí polovina ledovců v oblastech chráněných UNESCO.

Nejvíce ohrožené jsou ledovce v afrických parcích a pohořích, např. v oblasti horského masivu Kilimandžáro. V Evropě hrozí, jak doplňuje agentura AFP, že se rozpustí ledovce v Dolomitech či Pyrenejích.

Foto: Profimedia.cz

Ledovec v italských Dolomitech

Na americkém dvojkontinentu do roku 2050 zmizí podle UNESCO ledovce v Yosemitském a Yellowstonském národním parku či v národním parku Los Alerces v Argentině. Výrazný úbytek masy zaznamenávají i ledovce v Asii.

Jejich ztráta bude navíc „na ráně“, protože jde o důležité lokality pro cestovní ruch, připomíná agentura Reuters.

Vědci zjistili, že „od roku 2000 tyto ledovce ustupují zrychleným tempem v důsledku emisí CO2, které způsobují vyšší teploty“, stojí ve zprávě. Podle organizace je to výsledek změny klimatu, již způsobují emise skleníkových plynů.

Klimatická změna a intenzivní zemědělství způsobují razantní úbytek hmyzu, zjistila studie

Věda a školy

Podle studie, která byla zveřejněna před konferencí o změně klimatu COP27, jež se bude konat příští týden v Egyptě, ledovce v lokalitách světového dědictví ztrácely každý rok přibližně 58 miliard tun ledu a podílely se až ze 4,5 procenta na pozorovaném zvýšení hladiny světových moří.

Současně to má neblahé dopady na vodní hospodářství. Polovina lidstva závisí na ledovcích jako zdrojích vody pro potřebu domácností, v zemědělství či pro výrobu elektřiny, uvedlo UNESCO.

Kvůli vysokým teplotám se v Chile rozpadá ledovec. Část se zřítila do údolí

Věda a školy

„Jen rychlý pokles úrovně emisí oxidu uhličitého může zachránit ledovce a mimořádnou biodiverzitu, která na nich závisí,“ konstatovala šéfka UNESCO Audrey Azoulayová.

Reklama

Výběr článků

Načítám