Hlavní obsah

Kvůli vysokým teplotám se v Chile rozpadá ledovec. Část se zřítila do údolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké teploty, ke kterým se přidávají deště, způsobují, že u ledovce nacházejícího se v chilském národním parku Queulat dochází k tzv. telení. Upozornil na to tamní odborník na změnu klimatu Raúl Cordero. Agentura Reuters zprostředkovala video – pořízené mobilem 9. září –, na němž je zachycen okamžik, kdy se kus tající ledové masy utrhl a zřítil se z 200metrové výšky do údolí.

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli vysokým teplotám se v Chile rozpadá ledovec.Video: Reuters

 
Článek

Na zveřejněném záběru od turisty je patrné, že se v chilské části Patagonie v národním parku Queulat odtrhl velký kus horského ledovce, napsala stanice ABC News. Na videu výše je slyšet praskání ledu a jeho následný pád dolů do údolí, kde se z něj vlastně stala řeka.

Švýcarské ledovce se za necelé století zmenšily o polovinu. Tají stále rychleji

Věda a školy

„Tato událost je přímým důsledkem globálního oteplování,“ poznamenal Raúl Cordero, akademický pracovník Univerzity Santiago de Chile.

  • Telení ledovců je přirozený proces, při kterém dochází k deformaci souvislé vrstvy ledu a k odlamování obrovských bloků (tzv. icebergů) i menších kusů ledovcového ledu z čel ledovců či z šelfových ledovců. Obvykle tento proces probíhá na čele ledové masy sahající až do vody, ale často se tak říká i jejich oddělování na souši.

Příčinou kolapsu patagonského ledovce byla vlna – na danou oblast vskutku mimořádných – veder. Klimatolog Cordero doplnil, že letos se v oblasti Patagonie vyskytly abnormálně vysoké teploty, které přesahovaly hodnotu nula stupňů Celsia – dokonce až 15 °C.

Atmosférické řeky

To vše spolu s vydatnými dešti způsobenými příchodem tropického teplého vzduchu do oblastí, jako je Patagonie nebo pohoří Andy, funguje jako „hnací motory“ telení ledovců. Jde o důsledky jevu, kterému se přezdívá atmosférické řeky.

Podle meteoroložky Dagmar Honsové se atmosférickými řekami míní jakési „koridory“ přenosu vlhkosti vzduchu z tropických oblastí do jiných zeměpisných šířek. „Pokud tato souvislá struktura zasáhne pobřeží, může dojít k extrémním srážkám,“ objasnila pro Novinky.

Evropu v létě sužovalo nejhorší sucho za posledních 500 let, naznačují družicová data

Věda a školy

„Vlny veder a srážky jsou stále častější nejen v Chile, ale i ve světě, což zvyšuje procesy ledovcových telení, a tedy rozpady ledovců po celém světě,“ dodal na závěr Cordero.

Národní park Queulat se nachází v jižním chilském regionu Aysén. Největší zaledněnou plochou národního parku je vrcholový ledovec Queulat. Součástí tohoto vrcholového ledovce je i velká atrakce parku – tento výše popisovaný tzv. převislý ledovec, který se tedy rozpadl.

V chilském ledovci odhalili první kompletní zkamenělinu ichtyosaura: březí samici

Věda a školy

Mezi hlavní lákadla pro návštěvníky parku patří obecně lesní oblasti – a právě jejich ledovce.

Reklama

Související témata:
Queulat
Ledovec Queulat
Telení ledovců
Atmosférické řeky

Výběr článků

Načítám