Hlavní obsah

Budoucí inženýři mají na veletrhu letadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově vyvinuté ultralehké letadlo Sparker je vlajkovou lodí na stánku brněnského Vysokého učení technického (VUT) na letošním strojírenském veletrhu. Akce začala v úterý, jde o největší brněnský veletrh. Firmám dává možnost představit své nové výrobky ze světa techniky. Pro budoucí inženýry je příležitostí se pochlubit s vývojem nových technologií. Brněnská technika má z vysokých škol největší stánek. K vidění je na něm dvacet exponátů.

Foto: VUT Brno

VUT se prezentuje na brněnském strojírenském veletrhu ultralightem Sparker.

Článek

Za každým z nich je příběh některého z týmů z brněnské techniky, v nichž posluchači pod vedením svých pedagogů-zkušených vývojářů staví nové stroje či zařízení a hledají revoluční postupy pro průmyslovou výrobu. Podíleli se i na vývoji tuzemského letounu Sparker.

Stroj byl oceněn prestižní zlatou medailí Mezinárodního strojírenského veletrhu Brno, která se uděluje za mimořádné vývojářské počiny.

Foto: VUT Brno

Ultralight Sparker

Pomoc akademiků při vývoji

Stroj výrobce TL-ULTRALIGHT je jedním z prvních v ČR, který byl navrhován na nové předpisy. Ty zvýšily vzletovou hmotnost ultralehkých letadel ze 450 na 600 kilogramů. Díky tomu vznikl letoun s vysokým stupněm vybavenosti, variability a komfortem cestování na dlouhých tratích. Letoun už je v prodeji. V Evropě a USA jich momentálně létá deset.

„Při jeho vývoji jsme zajišťovali z drtivé většiny výpočetní část pro stroj, veškeré teoretické podklady, analýzy a predikce výkonu. Naším úkolem byly také pevnostní zkoušky, které jsou potřeba pro certifikaci letounu,“ řekl Právu vedoucí letecké zkušebny VUT Ivo Jebáček.

Foto: VUT Brno

Holografický projektor z výzkumného institutu CEITEC VUT je schopen najít na nejrůznějších výrobcích i drobné vady.

Trenažér pro kybernetickou bezpečnost

Sparker sice hájí barvy fakulty strojního inženýrství, výzkumníci z fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií se ale nenechali zahanbit. Prezentují nový postup pro odhalování závad výrobků. Technologie využívá své umělé neuronové sítě. Stroj se naučí hledat vady na určených výrobcích natolik, že pak může převzít kontrolu jejich kvality přímo ve výrobě.

Unikátem je Kybernetická aréna BUTCA. Jde o školicí platformu, která nabízí trénink a vzdělávání hrou v oblasti kybernetické bezpečnosti, snadnou ovladatelnost a propojení s reálnými průmyslovými zařízeními a prvky kritické infrastruktury. Návštěvníci veletrhu si tak mohou vyzkoušet obranu před kybernetickým útokem, a to na testovacím polygonu v podobě čističky odpadních vod. Jinými slovy, pokud systém neochrání před útokem, čistička selže.

Expozice brněnské techniky je v pavilonu A1.

Foto: VUT Brno

Vypadá to jen jako model čistírny odpadních vod, ale tento model je součástí trenažéru na nácvik kybernetické bezpečnosti z brněnského VUT. K vidění je na strojírenském veletrhu.

Brněnská Veterinární univerzita má Nazgûla z Pána prstenů

Věda a školy

Špičkové vědecké centrum v Brně bude zkoumat neznámé nemoci

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Vysoké učení technické v Brně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám