Hlavní obsah

Špičkové vědecké centrum v Brně bude zkoumat neznámé nemoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Brně vznikne do dvou let špičkové vědecké pracoviště za miliardu korun, které se bude zabývat léčbou vzácných onemocnění. Na mnohá z nich zatím neexistuje léčba, v krajních případech končí úmrtím pacienta. Nejde navíc jen o léčbu pro hrstku obyvatel Česka - některým ze zhruba 7000 vzácných onemocnění totiž trpí přes půl milionu obyvatel republiky.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Vedení Masarykovy univerzity představuje v brněnském Mendelově skleníku nový projekt výzkumného centra na boj s neznámými nemocemi.

Článek

Šanci na uzdravení jim dá nové špičkové vědecké pracoviště CREATIC (Central European Advanced Therapy and Immunology Center) Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Jeho vybudování přijde na miliardu korun. Činnost sice zahájí až v roce 2025, naváže ale na úspěšné projekty fakulty v oblasti léčby nemoci motýlích křídel a nádorových onemocnění dětí. V rámci nich se již lékařům podařilo při klinickém výzkumu zachránit desítky pacientů.

Vlastní výzkum i léčiva

„V oblasti střední a východní Evropy chceme být vlajkovou lodí v boji s neznámými onemocněními. Naším cílem tedy bude výzkum těchto chorob společně s vývojem a výrobou nových léčiv,“ řekla Právu vedoucí projektu CREATIC a přednostka farmakologického ústavu lékařské fakulty Regina Demlová.

Doživotní střevní záněty sužují stále více dětí

Zdraví

Vybrané pacienty, kterým dostupná léčba zjednodušeně řečeno zatím nezabírá, bude čekat léčba na úrovni buněčné a genové terapie.

Vědecké centrum bude ve spojení s obdobnými špičkovými výzkumnými centry v západní Evropě a bude schopno koordinovat pomoc pro pacienta ze zahraničí, popřípadě jej zapojit do cizích klinických studií. Polovinu nákladů na vybudování centra zaplatí Evropská unie a zbytek Česko.

„Díky tomuto centru přestane platit dosavadní praxe, kdy nám trh určuje, co máme či nemáme zkoumat. Budeme mít zázemí pro špičkový výzkum tam, kde je to momentálně potřeba,“ řekl rektor Masarykovy univerzity a profesor neurologie Martin Bareš.

Nemocný Martínek čeká na pomoc v cizině

Domácí

Šance navíc

Bareš připomněl, že sám se ve své praxi mnohokrát ocitl v situaci, kdy již nebylo pacientovi možné jakkoli pomoci. U lidí s neznámými chorobami to po vzniku problémů probíhá tak, že jsou ošetřujícím lékařem odesláni na specializované pracoviště, na němž se odborníci snaží s nemocí bojovat všemi dostupnými prostředky.

Pokud se nekoná klinická studie, v jejímž rámci by bylo možné zkusit nový lék, je to bohužel konečná… CREATIC dá ale nemocným ještě další šanci.

S využitím přírody chtějí dát světu nové technologie

Věda a školy

Demlová zdůraznila, že i v těchto situacích je stále naděje. Příkladem toho je příběh devítiletého Daniela z Ostravy. V jeho 14 měsících se zjistilo, že nemá virózu, jak to původně vypadalo, ale typ nádoru mozku, na který neexistuje lék. Lékař jej předal rodičům a vlastně poslal dítě domů zemřít. Jenže Daniel se posléze dostal do klinické studie lékařské fakulty, v rámci níž byl léčen protinádorovou vakcínou na bázi dendritických buněk. Chlapeček je už léta v pořádku.

„Pokusíme se udělat vše, aby těchto šťastných konců bylo co nejvíce,“ dodal Bareš.

Jak rychle rostou zuby a kosti? Nová metoda z Brna to dokáže vyčíslit

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

Reklama

Výběr článků

Načítám