Hlavní obsah

Bek chystá osvětovou kampaň na elektronické přihlášky na střední školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství připravuje mediální kampaň pro rodiče i děti, aby se mohli připravit na nový systém elektronických přijímaček. Nově bude možné podat přihlášku na tři školy místo dvou, a to online.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

„Systém by měl být od poloviny ledna v jednotlivých modulech postupně zprovozňován tak, aby si ho mohly i školy včas vyzkoušet. Současně pracujeme na obsahu mediální kampaně, která by měla nový model vysvětlovat jak rodičům a dětem, tak školám,“ řekl po návštěvě základní a mateřské školy v Řečanech nad Labem na Pardubicku ministr školství Mikuláš Bek.

V únoru už by měli rodiče přihlášky podávat.

Možnost listinné přihlášky zůstane zachována

Digitální systém vytváří Cermat a měl by zahrnovat tři varianty. V té první by šlo podávat přes novou aplikaci jednotnou přihlášku na tři školy prostřednictvím datové schránky anebo s pomocí třeba bankovní identity. Dané školy by pak automaticky vedly uchazeče v evidenci.

Elektronické přijímačky a tři přihlášky na střední školy, schválili zrychleně poslanci

Domácí

Druhou možností je vyplnit přihlášku, vytisknout si formulář s potvrzením a podpisem rodiče, který se pak zašle na příslušné školy. Ty budou mít uchazeče v databázi a po obdržení dokumentu s podpisem jen „odkliknou“ potvrzení přihlášky.

Zachována bude i kompletní listinná podoba podání přihlášky, aby nebyl diskriminován uchazeč, který nemá přístup k internetu.

Důležité bude, v jakém pořadí si uchazeč školy zvolí. Po vyhodnocení přijímaček bude přiřazen na první školu v pořadí, kde splnil kritéria. Poté již nebude možné školu změnit.

Systém by měl také rovnou zobrazit volná místa ve školách. Druhé kolo proběhne ve stejném režimu a další doplňující kola přijímaček už budou podle dosavadních metod.

Bek: Finance na tisíce školníků a kuchařek budou

Věda a školy

Rektor může Ševčíka odvolat, trvá na svých slovech Wintr

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám