Hlavní obsah

Elektronické přijímačky a tři přihlášky na střední školy, schválili zrychleně poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přijímací řízení na střední školy se digitalizuje a žáci budou moci podávat tři přihlášky. Rozhodla o tom ve čtvrtek Poslanecká sněmovna, když ve zrychleném legislativním procesu schválila poslaneckou novelu školského zákona.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Článek

„Hlavním motivem je digitalizace přijímacího řízení. Nově lze podat až tři přihlášky (nyní jsou dvě), přičemž navíc budou dvě na talentovky,“ řekl na plénu jeden z předkladatelů novely Jan Berki (STAN).

Přihlášky bude možné podat třemi způsoby - elektronicky prostřednictvím datové schránky nebo za využití elektronického podpisu, dále je vyplnit a počítači a podpis poslat poštou nebo tak jako doposud v papírové formě. Zachovány budou dva termíny státních přijímaček, přičemž se bude brát v potaz lepší výsledek z testů.

Děti budou muset seřadit školy, na které se hlásí, podle svých priorit. „Systém na základě získaného pořadí, bodů, priorit a kapacit určí, kam je uchazeč přijat,“ vysvětlil Berki. Novela také ruší podávání zápisových lístků, které řízení natahovalo a jejich možné přesuny mezi školami způsobovaly u uchazečů nejistotu.

Ředitelé škol zároveň budou při stanovování podmínek pro přijetí moci, ale také nebudou muset, zohlednit prospěch ze základní školy. Školy taktéž nebudou posílat každému uchazeči rozhodnutí o přijetí či nepřijetí, ale obsáhne se to zveřejněním celkového seznamu.

Poslanci si od toho slibují zjednodušení procesu a ulevení ředitelům od administrativní zátěže.

Šéf Cermatu: Do konce roku jsme schopni připravit systém pro digitalizaci přihlášek na SŠ

Věda a školy

Za návrhem stojí ministerstvo školství, ale předložila jej skupina poslanců napříč politickým spektrem. Sněmovna o předloze rozhodla zrychleně během jediného dne, tedy v tzv. devadesátce, aby přijímačky v příštím roce již probíhaly elektronicky a odpadl tak stres a opakování letošní situace, kdy to vypadalo, že kvůli systému zápisových lístků není dostatek míst a mezi rodiči panovaly značné obavy.

Pro hlasovalo 126 poslanců ze 143 přítomných. Proti nebyl nikdo.

„Návrh napravuje nejméně desetileté zpoždění českého školství v digitalizaci přijímacího řízení na střední školy,“ podpořil předlohu ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který si při svém nástupu do funkce zjednodušení a zrychlení přijímaček na střední školy vytknul jako jednu z priorit.

„Ujal jsem se funkce v době, kdy vrcholilo napětí a stres kolem přijímacího řízení. Bylo jasné, že nemůžeme pokračovat v dosavadní praxi, která se ukázala jako nevyhovující,“ dodal po schválení Bek.

Podle Beka systém, který bude využíván pro přijímací řízení, připraví ministerstvo „in house“, protože to podle něj bude levnější než v případě externího řešení. Na doladění systému se podle ministra budou podílet odborníci z vysokých škol, které mají s elektronickými přijímačkami rozsáhlé zkušenosti.

Digitální školní přihlášky mají zelenou

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám