Hlavní obsah

Bek: Finance na tisíce školníků a kuchařek budou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) ve středu před poslanci školského výboru obhajoval rozpočet pro školství a ujišťoval je, že se mu nakonec podaří zajistit financování alespoň devíti tisíc pozic nepedagogických pracovníků ve školách, na něž nyní chybí peníze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Článek

Rozpočet ve výši 269 miliard korun, a tedy s 3,9 miliardy navíc, poslanci schválili. Nicméně některá ustanovení v podkladech pro poslance ještě nejsou konečná, a to zejména s ohledem na místa nepedagogických pracovníků, jako jsou školní kuchařky, školníci, uklízečky, ale třeba i hospodářky a správci IT.

Právě na osud 17 tisíc těchto pozic zaznívaly dotazy z řad opozice. „Hledáme cestu, jak zpomalit personální nárůst u pedagogů, připravujeme změnu financování asistentů a hledáme další kroky, kterými budeme minimalizovat dopady na nepedagogy. A jsem si už v tuto chvíli přiměřeně jist, že při rozepisování rozpočtu určitě nebude ten počet ohrožených pozic vyšší než 8000, což jsou podle našich údajů neobsazené pozice,“ řekl Bek.

Dohromady se jedná o výdaj ve výši 6,8 miliardy korun. Jen na platy devíti tisíc nepedagogických pracovníků v regionálním školství, tedy v mateřských, základních a středních školách, je zapotřebí zhruba 3,6 miliardy korun.

Školské odbory: Jsme před stávkou

Domácí

Bek: Pro nejzranitelnější nezná zákon garance

Poslankyně ANO Jana Berkovcová oponovala, že peníze i na neobsazené pozice jsou zapotřebí, protože se z nich doplácejí nízké platy ostatních nepedagogů.

„Řešením není škrtnutí těch pozic, ale navýšení mezd. Pokud tři kuchařky vykonávají práci za čtyři, tak co je na tom špatného, když si to odpracovaly?“ uvedla s tím, že pozice jsou neobsazené právě kvůli nízkým mzdám.

Bek jí dal za pravdu, že jejich platy jsou nízké. „Ale nevyrábějme systém, kde vytváříme pozice, u kterých víme, že nebudou nikdy obsazeny, a peníze dáme na jinou hromádku,“ uvedl.

A přiblížil, proč úspory dopadají právě na nepedagogy. „Je to jediná skupina zaměstnanců, jejíž odměňování není nastaveno jako mandatorní nebo kvazimandatorní výdaj. Proto je promítnuta jakákoli úspora v kterékoli fázi vyjednávání právě do této skupiny, která je nejzranitelnější,“ popsal.

Digitální školní přihlášky mají zelenou

Věda a školy

Bek rovněž ujišťoval, že ani v případě pedagogických pracovníků se nepočítá se snižováním jejich stavů. Úpravou financování hodlá pouze omezit nárůst počtu jejich pozic.

„Za posledních pět let v regionálním školství přibylo 40 tisíc pracovních pozic. Z toho významnou část tvořili učitelé, ostatní pedagogové, ale o pět tisíc narostl i počet nepedagogických pracovníků. Nedojde ale k žádné redukci těch míst, pouze ke zpomalení nárůstu,“ uvedl.

Připustil, že růst rozpočtu je nízký, což je prý dáno ekonomickou stagnací, ale také politickým rozhodnutím o výši schodku a koaliční shodou, že se nemají výrazně zvyšovat daně fyzických osob.

Podle koaliční dohody by se ale měl rozpočet ještě zkraje příštího roku navýšit o další čtyři miliardy. Jedna bude určena vysokým školám, přičemž záměrem je s její pomocí řešit nízké platy učitelů humanitních oborů. Další miliarda má jít do investic a dvě do regionálního školství.

MŠMT: Ve výdělcích akademiků na různých VŠ jsou rozdíly v desítkách tisíc korun

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám