Hlavní obsah

Na ISS přistál japonský koráb s poslední várkou nových baterií

ISS (oběžná dráha)

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pondělí odpoledne úspěšně přistála japonská nákladní loď Kunotori 9 (Bílý čáp 9). Na orbitální komplex po pětidenním - a svém posledním - letu dopravila přes čtyři tuny zásob, zařízení a také poslední sérii šesti nových lithium-iontových baterií, jejichž instalace završí vylepšování energetického systému stanice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonská nákladní loď doletěla k ISSVideo: AP

 
Článek

Loď Kunotori 9, známá též pod názvem HTV-9, odstartovala pomocí nosné rakety z japonského kosmodromu Tanegašima ve středu večer.

K ISS letí japonská nákladní loď

Věda a školy

V pondělí odpoledne ji nynější velitel ISS, americký astronaut Christopher Cassidy, zachytil robotickým ramenem Canadarm 2 a připojil ke spojovacímu uzlu modulu Harmony, kde 12tunové plavidlo zůstane dva měsíce. Podle agentury AP k tomuto připojení došlo ve chvíli, kdy zrovna stanice svištěla na obloze 418 kilometrů nad africkou Tanzanií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start japonské nákladní lodi k ISSVideo: Reuters

Instalací poslední série šesti nových lithium-iontových baterií, které na stanici dopravila daná loď japonské vesmírné agentury JAXA, se završí modernizace energetického systému ISS. Nové baterie, které akumulují energii generovanou solárními panely, nahrazují dosluhujících 48 nikl-vodíkových baterií.

Astronautky vystoupily do kosmu, aby vyměnily baterie u ISS

Věda a školy

Na výměně baterií se při dvou lednových výstupech vně ISS podílel i první čistě ženský tým, který kdy pracoval ve volném kosmickém prostoru. Tvořily ho astronautky amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Jessica Meirová a Christina Kochová, poprvé spolu šly na tuto „vesmírnou procházku” loni v říjnu.

Japonci chystají ještě větší vesmírný náklaďák

Lodi Kunotori jsou kapacitně největší vesmírné kamiony na světě. JAXA uvádí, že na kosmickou stanici dokážou dopravit během jednoho letu až šest tun nákladu, včetně několika velkých zařízení či nástrojů pro vědecké experimenty.

Ke stanici teď naposledy dorazila nynější verze tohoto transportéru. Všech osm předchozích letů od roku 2009 s využitím nosné rakety H-IIB bylo úspěšných, naposledy loni v září. Nová verze japonského nákladního dopravního prostředku by podle tiskové agentury Kjódó měla mít větší hmotnost a o 50 procent větší přepravní kapacitu.

K ISS by s touto novou nákladní lodí měla do kosmu létat nová, silnější raketa H-III. Podle svého výrobce, společnosti Mitsubishi Heavy Industries (MHI), by měla být schopná vynášet těžký náklad i do vzdálenějších destinací ve vesmíru. Japonsko se totiž hodlá zapojit do připravovaného programu NASA, který míří zpátky k Měsíci a pak dál na Mars.

Japonci se připojí k americkému návratu astronautů na Měsíc

Věda a školy

Na laboratoři na orbitě je v tuto chvíli tříčlenná posádka, kterou kromě Cassidyho tvoří ještě ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám