Hlavní obsah

Plameny ve vesmíru. Američané rozdělali oheň v nákladní kosmické lodi

Novinky,

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) provedl minulý týden další pokusy s ohněm v kosmu. V rámci experimentu Saffire-IV došlo k zažehnutí několika větších a delších plamenů v podobě ohnivého pásu uvnitř zásobovací lodě Cygnus (Labuť), která patří společnosti Northrop Grumman. Jednalo se o test limitů hořlavosti materiálů ve vesmíru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA experimentálně zapálila ohně v nákladní lodi CygnusVideo: Reuters

 
Článek

Saffire (Spacecraft Fire Safety Demonstration Project) je projekt NASA zahrnující šestici experimentů, které zkoumají, jak se oheň rozhoří a jak se poté šíří ve vesmíru, zejména jak to pak může vypadat na palubě budoucí kosmické lodi určené pro cesty na Měsíc a Mars, a to právě i ve stavu beztíže. Pro NASA je otázka požární bezpečnosti v kosmu důležitá.

Během čtvrtého experimentu Saffire-IV vědci pálili vzorek látky SIBAL, složené ze 75 procent z bavlny a z 25 procent ze sklolaminátu, uvedla agentura Reuters. Jak se plamen krátce po vzplanutí šíří, můžeme na videu po něm vidět jasné spálené skvrny z ožehnutého kusu látky.

Tento rozsáhlý experiment byl vzdáleně aktivován operátory americké firmy Northrop Grumman, přičemž zaměstnanci úřadu NASA jej pomáhali monitorovat. Data se budou ještě pár dní vyhodnocovat.

Nakonec plavidlo samo shoří

Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) opustila nákladní loď Cygnus NG-13 v pondělí 11. května. Po odpoutání od ISS byla přemístěna na bezpečnou vzdálenost pomocí robotického ramena Canadarm-2. Později se tedy provedl onen pečlivě připravovaný pokus Saffire-IV, jehož cílem je zjistit mezní hodnoty šíření ohně a limity hořlavosti materiálu ve vesmíru.

Labuť opustila ISS. Před zánikem provede experiment s ohněm

Věda a školy

Kromě toho má Cygnus NG-13 ještě vypustit na oběžnou dráhu kolem Země několik minidružic CubeSat. V zemské atmosféře pak zanikne - shoří - 29. nebo 30. května.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám