Hlavní obsah

Z této vánoční výzdoby mají radost nejen kolemjdoucí, ale i děti, které jinak moc důvodů k úsměvům nemají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už více než deset let se před Vánocemi rozzáří jeden dům v Sohamu v anglickém hrabství Cambridgeshire. A lidé z blízka i daleka už dobře vědí, co to znamená. Po roce mají opět možnost vrátit se na chvíli do dětství a žasnout nad tou záplavou blikajících světel a figurek, ale zároveň i na něco dobrého přispět. V tomto případě na zařízení, která vnukovi majitelů pomohla s léčbou těžké epilepsie.

Vánoční výzdoba domu v Sohamu poslouží charitěVideo: AP

 
Článek

Manželé Helen a John Attleseyovi z anglického Sohamu jsou již v důchodu. Ve svém okolí jsou ovšem známí díky své pravidelné vánoční výzdobě, k jejímuž obdivování se lidé sjíždějí ze širokého okolí už více než deset let.

To, co vypadá jen jako nadšenecká práce dvou milovníků vánoční atmosféry, má ovšem mnohem solidnější základ, než je jen prosté vyvěšování co nejvíce blikajících světel na dům a zahradu.

„Dům jsme zdobili každý rok, přičemž pokaždé jsme přidali něco nového. A pak John řekl: Co kdybychom to propojili s charitou?“ vzpomíná na začátky velkolepé vánoční výzdoby paní Helen v rozhovoru pro stanici BBC.

V této ulici jsou už na Vánoce plně připraveni. Její výzdoba nikdy nechybí v průvodcích po Utahu

Vánoce

Jejich vnuk Jacob trpěl jako malý velmi vážnou formou epilepsie, což celou rodinu velmi zasáhlo. Chlapec v rámci léčby strávil spoustu času v rozličných léčebných zařízeních. A právě v momentě, kdy se manželé rozhodovali, které organizaci budou chtít eventuální výtěžek sbírky pro návštěvníky a obdivovatele své vánoční výzdoby věnovat, vybrali trojici zařízení, jež pomohla s léčbou jejich vnuka.

Jsou to hospic East Anglia, charita při dětské nemocnici Great Ormond Street a charitativní organizace zaměřená na podporu rodin vážně nemocných dětí Dreamflight.

Manželé Attleseyovi za deset let vybrali přes 50 000 liber, tedy 1,4 milionu korun, a to díky příspěvkům kolemjdoucích, kteří se rozhodli jejich úsilí odměnit nejen slovní pochvalou, ale i finančně.

Výzdobu přitom navzdory vyššímu věku zvládají vytvářet stále sami. Není to však hotové ze dne na den. „Zabere mi to vždycky okolo dvou měsíců, než to všechno nachystám,“ říká John.

S výzdobou a vybíráním příspěvků manželé nepřestali ani během covidových let. Zatímco běžně mají zapnutá světla po celý večer, během pandemie museli režim poněkud upravit a rozsvěceli vždy jen na určitou chvíli, aby se před jejich domem nestihl srotit příliš velký počet lidí, což bylo tehdy zakázáno.

Anketa

Vytvořili jste si letos také bohatou vánoční výzdobu?
Ano, vytváříme ji, ostatně jako každý rok.
32,7 %
Ano, letos jsme to také zkusili.
2,4 %
Dělali jsme ji, ale už jsme s tím přestali.
8,7 %
Ne, my si na to nepotrpíme.
56,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1334 čtenářů.

Německá rodina opět vytvořila rekord v počtu vánočních stromků v jednom domě

Vánoce

Reklama

Související články

KVÍZ: Jak dobře znáte vánoční zvyky?

Čas adventu i samotných Vánoc je obdobím, pro které si naši předkové vytvořili spoustu zajímavých a nevšedních zvyků a tradic. Některé časem upadly do...

Výběr článků

Načítám