Hlavní obsah

Vánoční zahrada trochu jinak, majitel se v ní vozí vláčkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není vánoční zahrada jako vánoční zahrada. O tom se mohou přesvědčit návštěvníci jedné soukromé, kterou má u domu elektrikář z anglického Scarborough Nigel Watkinson. Po svém vánočním království se totiž může projíždět v malém vláčku.

Elektrikář vytvořil u domu Santovu zahradu, začal už v srpnuVideo: AP

 
Článek

Velkou atrakcí nejen pro lidi, kteří bydlí v sousedství, je vánočně nazdobená Santova zahrada, kterou lze objevit ve Scarborough, v anglickém hrabství North Yorkshire. Jejím majitelem a autorem výzdoby je 56letý Nigel Watkinson.

Jeho monumentálně vyhlížející dílo stálo přesně tolik práce a času, na kolik vypadá. Ač se živí jako elektrikář a se spoustou věcí si tak umí jistě hravě poradit, s chystáním výzdoby letos musel začít už v srpnu, aby bylo do začátku prosince hotovo. Zahradu hodlá nechat nazdobenou a přístupnou do Štědrého dne, celý leden pak zabere její odstrojování.

Svou zahradu začal zdobit před 21 lety. Inspirovala ho k tomu tehdy práce na kamarádově skleníku, který vánočně zdobil světly. Kamarád pak seděl uvnitř a dělal pro děti z okolí Santu Clause.

Nejnazdobenější vánoční dům v Evropě máme téměř za humny. Jeho tradice trvá už 30 let

Vánoce

Nigel od té doby utratí zhruba 500 liber (cca 14 tisíc korun) každým rokem za nová světla a další výbavu, a tak je jeho zahrada rok od roku rozzářenější a pestřejší. Letos se ale praštil přes kapsu o něco výrazněji a do nové výzdoby investoval 700 liber (takřka 20 tisíc korun).

A tak je na zahradě, která je velká 40 × 20 metrů, rozmístěno na 260 setů světel, což je dohromady okolo 30 tisíc jednotlivých žároviček. Nigel samozřejmě používá pouze LED zdroje, i tak ovšem odhaduje, že za měsíční provoz osvětlení zaplatí zhruba 100 liber (2821 Kč).

Foto: AP

Jedna část zahrady je vyhrazena především pro soby.

V jedné části parcely je možné objevit hlavně soby, jednorožce a sněhuláky, vtipně je nazdobena cesta vedoucí k zeleninové zahradě, po níž se prohánějí zajíci, které pronásledují lišky.

Velmi hezky si pak Nigel poradil s tratí své malé železnice. Tu totiž lemují podomácku vyráběné světelné stromky, a tak to vypadá, jako když vláček projíždí svítící lesní cestou.

Také Nigel využívá zahradu k dobročinným účelům. V letech covidových omezení se mu osvědčila praxe, že se mu na prohlídku zahrady objednávaly vždy jen malé, zhruba šestičlenné skupinky lidí. Ač by mohl nyní provázet hosty neomezeně, systém se mu natolik zalíbil, že u něj zůstal i v letošním roce, kdy očekává zhruba 2000 návštěvníků.

Foto: AP

Málokdo si může užívat projížďku zahradou ozářenou tisíci vánočních světel.

Foto: AP

Vlak připomíná i výzdoba celé zahrady.

Výtěžek z návštěv letos hodlá věnovat místnímu Hospicu svaté Kateřiny. A nebude to jistě zase málo. Vždyť, jak odhaduje, za celou dobu, co svou zahradu zpřístupňuje veřejnosti, vybral na charitativní účely okolo 20 000 liber, tedy zhruba 564 tisíc korun.

Jemu samotnému ovšem dělá největší radost úžas a obdiv lidí, když jeho zahradu poprvé spatří. „Sledování reakcí lidí je pro mě to nejbáječnější,“ svěřil se agentuře SWNS.

Letošní výzdoba zahrady je pro Nigela významná a smutná zároveň. Na počátku roku totiž zemřel jeho otec Brian, a proto se rozhodl, že letošní výzdobu vytvoří na jeho památku.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Je to dům, nebo skutečná perníková chaloupka? Milovnice Vánoc si nemohla pomoci a už má nazdobeno

Vánoce

Reklama

Související témata:
Vánoční zahrady

Související články

Vánoční výzdoba na hradě Windsor

Pro Brity to budou první Vánoce bez královny Alžběty II., přesto je její duch nejen na hradě Windsor všudypřítomný. I v obchodech se suvenýry stále převažují...

Výběr článků

Načítám