Hlavní obsah

Vánoční výzdoba na hradě Windsor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro Brity to budou první Vánoce bez královny Alžběty II., přesto je její duch nejen na hradě Windsor všudypřítomný. I v obchodech se suvenýry stále převažují věci s její imagí. Ani vánoční výzdoba Windsoru se neodklonila od dosavadních tradic.

Vánoční výzdoba ve WindsoruVideo: AP

 
Článek

Vánoční výzdobě dominuje nádherná šestimetrová normandská jedle, která pochází z panství krále Karla III. ve Windsoru. Stojí v jedné z největších a nejpůsobivějších reprezentačních místností St George's Hall.

Podle hlavní kurátorky královské sbírky uměleckých děl a historických předmětů v palácích Spojeného království Kathryn Jonesové jedli zdobí 3000 světýlek a spousta tradičních vánočních ozdob, letos ve fialové barvě. Celkem je přitom na hradě osm vánočních stromů.

Nikdo doposud neví, kde bude letos slavit Vánoce královská rodina. Zda obnoví tradici a rodina se sejde právě ve Windsoru, přičemž už před pandemií koronaviru trávila rodina Vánoce v Sandringham Estate královny Alžběty v Norfolku.

Na pařížské Champs-Élysées už svítí vánoční světla. Úsporná, ale krásná

Vánoce

Další speciální výzdoba je letos v komoře Waterloo zřízené králem Jiřím IV. Jedná se o místnost obloženou dubem plnou portrétů evropských vůdců z doby napoleonských válek. Uprostřed místnosti je masivní jídelní stůl, za kterým se v průběhu staletí usadilo mnoho státníků.

Podle královského komentátora Richarda Fitzwilliamse budou letošní Vánoce poznamenány smutkem a určitou úzkostí, stejně jako radostí z vánočního času. „V době, kdy je pospolitost nedílnou součástí rodinných Vánoc, není pochyb o tom, že se královská rodina bude extrémně obávat toho, co přijde s Harryho memoáry pár dní po Vánocích. Zvlášť když půjde o první Vánoce bez královny,“ dodává Fitzwilliams.

Botanickou zahradu Kew Gardens v Londýně rozzářila velkolepá vánoční výzdoba

Vánoce

Louskáčci, sobi a svítící Eiffelova věž. Vánoční výzdoba rodinného domu se stala atrakcí

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám