Hlavní obsah

Jak alkohol působí na mozek a po kterých nápojích hrozí větší kocovina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období kolem Vánoc a Silvestra je plné nejrůznějších firemních večírků, oslav, přátelských posezení či dýchánků. O to těžší je pak po prohýřeném večeru nastoupit do práce a podat svůj obvyklý výkon. Co stojí za kocovinou a jak se s ní co nejlépe poprat?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Přestože odborníci často varují před neblahými následky požívání alkoholu, zkušenost praví, že obzvláště v období adventu se mu vyhne jen hrstka z nás. „Alkohol je špinavá droga, která ovlivňuje nejen náš mozek,“ říká Emily Palmerová, výzkumnice z Imperial College London.

„Kocovina je jev způsobený řadou biochemických a neurochemických změn. Neovlivňuje pouze játra a mozek, ale téměř každý orgán. Po vypití prvního drinku dochází v mozku k uvolnění neurotransmiteru zvaného kyselina gama-aminomáselná – neboli gaba,“ říká pro Guardian Rayyan Zafar, neuropsychofarmakolog z Imperial College London a výzkumník charitativní organizace Drug Science.

„Gaba následně zpomaluje mozek, působí na receptory v kůře mozkové, konkrétně na části zapojené do procesů myšlení a kontroly. Gaba totiž snižuje schopnost nervových buněk vysílat a přijímat chemické zprávy v centrálním nervovém systému. To je důvod, proč se u prvního až třetího drinku cítíte uvolněně,“ vysvětluje Zafar.

S rizikovým pitím alkoholu má problém až 40 procent Čechů

Zdraví

Zároveň dochází k přívalu dopaminu. „Cítíte se dobře, uvolněně a chcete víc, a jak pokračujete v pití, alkohol se váže na glutamátové receptory v mozku – které jsou důležité pro tvorbu paměti. Jejich elektrická aktivita je potlačena a v podstatě tak dochází k blokování vzpomínek,“ říká Zafar.

Následně se alkohol přesune z vaší kůry mozkové, která řídí chování, do mozečku, jenž má na starosti pohyb, motorickou koordinaci a rovnováhu.

Dále alkoholová intoxikace zasáhne dřeň přímo uprostřed mozku. Ta řídí autonomní systémy včetně srdečního tepu, dýchání a krevního tlaku. „Mozek se prostě vypne,“ říká Zafar.

Následky

Játra vylučují asi jednu jednotku alkoholu za hodinu, pak se dostaví kocovina. Doprovázet ji může zvracení, což je evoluční taktika přežití, která se vyvinula jako způsob vypuzení škodlivých látek z těla.

„Alkohol je metabolizován enzymem alkoholdehydrogenázou (ADH). Jak ADH rozkládá etanol, vytváří acetaldehyd, jed a karcinogen. Když obsah alkoholu v krvi dosáhne nuly, příznaky kocoviny jsou obvykle nejhorší, protože v tu chvíli byl veškerý alkohol přeměněn na acetaldehyd, který mění způsob, jakým funguje DNA,“ říká Zafar.

Alkohol rovněž poškozuje mitochondriální DNA. Mitochondrie jsou stroje produkující energii v našich buňkách a i jejich nepatrné poškození může vést k toxicitě v mozku.

Jde to i bez prášků aneb Jak se zbavit kocoviny

Zdraví

„Pokud pravidelně pijete, může to vést ke kognitivnímu poklesu a brzké ztrátě paměti,“ dodává odborník.

Alkohol také potlačuje uvolňování vazopresinu, hormonu, který říká ledvinám, aby zadržovaly tekutinu, což vede k nadměrnému močení. Výsledná dehydratace může zanechat pocit žízně, únavy a bolesti hlavy.

Zhoršuje se kocovina s věkem?

Metabolismus je pojem, který si můžeme spojovat s trávením potravy, ale tento termín ve skutečnosti popisuje všechny chemické procesy, které probíhají v těle. „Jak stárnete, váš metabolismus se zpomaluje, takže i zotavení z kocoviny trvá déle,“ říká Zafar.

Palmerová naznačuje, že kocovinu může ovlivňovat i samotný druh vypitého alkoholu. „Kongenery, které se nacházejí v tmavších nápojích, jsou vedlejším produktem fermentačního procesu. Jsou to složité organické molekuly s toxickými účinky, včetně acetonu, acetaldehydu, fusilového oleje, taninů a furfuralu. Například whisky má 37krát větší množství kongenerů než vodka a studie ukazují, že nápoje s více kongenery způsobují horší kocovinu,“ říká Palmerová.

Jak mohu kocovině zabránit?

Jednoduchou radou je pít méně. Pokud vás ale tato rada příliš neuspokojila, pomoci mohou následující tipy.

Ošiďte se

Pokud chcete pít tvrdý alkohol, sáhněte po tzv. long drinku s velkým obsahem ledu, který alkohol zředí. Zároveň vám daný drink vydrží déle, než je tomu u short drinků či panáků.

Vyberte si alkohol

Vyhněte se tmavým nápojům, jako je červené víno nebo whisky, protože obsahují více kongenerů než čiré nápoje, jako je vodka nebo gin.

Jezte vejce

Vejce obsahují aminokyselinu cystein, která zpomaluje metabolismus alkoholu.

Mohu vyléčit kocovinu?

Bohužel ne. Podle vědců z King’s College London neexistují žádné přesvědčivé důkazy o tom, že by fungovaly nějaké takzvané léky na kocovinu.

Jejich nedávná recenze hodnotila hřebíčkový extrakt, červený ženšen, korejský hruškový džus a další předpokládané léky na kocovinu a dospěla k závěru, že pro žádný z nich neexistuje dostatek vysoce kvalitních důkazů.

Ibuprofen však může pomoci snížit zánět a rehydratace izotonickými nápoji, jako jsou sportovní nápoje, pomáhá nahradit ztracené tekutiny a ionty a může vám poskytnout určitou úlevu.

Reklama

Související témata:

Související články

Sedm nejhorších typů potravin pro náš mozek

Mozek je nejdůležitějším orgánem v lidském těle, jelikož řídí naprosto všechny procesy, které se v těle odehrávají. I z tohoto důvodu by pro nás všechny mělo...

Výběr článků

Načítám