Hlavní obsah

Jak poznat, že se z občasného domácího popíjení stává vážný problém

Již dva roky do našich životů zasahuje covid-19. A právě ve spojení s ním se objevil i nový nepříliš lichotivý trend, týkající se alkoholu. Když byly zavřené restaurace a bary, o to častěji lidé začali popíjet doma. A trend stále přetrvává. Jak poznat, že se z občasného popíjení na konci náročného dne stal mnohem vážnější problém?

Foto: Profimedia.cz

Na alkoholové návyky mnoha lidí má výrazný vliv pandemie koronaviru.

Článek

Fakt, že se během pandemie změnily naše alkoholové návyky, není nijak překvapivý. Do našich životů zasáhla nemoc, která je v mnohém nepředvídatelná, nese s sebou mnohá nepříjemná omezení, kvůli kterým se i my sami musíme v mnohém měnit. A navíc boj s ní stále pokračuje.

Studie provedená univerzitami ve skotském Glasgow a anglickém Sheffieldu analyzovala údaje od více než 300 000 dospělých a měřila dopady omezení v rámci koronaviru v roce 2020 na jejich „pitný“ režim.

Na home office dám lahev za večer. Sama. Češi v karanténě pijí více alkoholu

Koronavirus

Údaje nepoukázaly na výrazně zvýšený průměr konzumovaného alkoholu během týdne, ovšem odhalily, že stále více lidí začalo (nepřekvapivě) popíjet doma, mnozí i tajně o samotě.

Nárůst „domácího“ popíjení je podle hlavního vedoucího studie Iaina Hardieho rozhodně problém, který nelze přehlížet.

„Domácí pití bylo v minulosti poměrně přehlíženým tématem. O to nutnější je potřeba ho monitorovat do budoucna, abychom zjistili, zda se dané návyky z roku 2020 stanou novou normou a přístupem k pití alkoholu,“ cituje Hardieho server Independent.

Byla jsem závislá od první chvíle, kdy jsem se napila, říká bývalá alkoholička

Domácí

Martin Preston, specialista na léčení závislostí a ředitel rehabilitační kliniky Delamere, to potvrzuje přímo z praxe. „V posledních 12 měsících k nám stále častěji nastupují lidé, kteří uvádějí pandemii jako výrazný faktor přispívající k jejich zvýšené konzumaci alkoholu.“

„Mnoho z nich popíjelo více už předtím, ale nějak fungovali. Když ale přišly lockdowny a úzkosti spojené s covidem, začali pít mnohem častěji i doma, a to víc než obvykle,“ dodává.

Začali jste i vy kvůli lockdownům častěji sahat po sklence něčeho na uklidnění a stále tak činíte? Dejte si pozor na tyto náznaky, podle kterých už může jít o vážný problém.

Dopřáváte si první sklenku o něco dříve

Jedním z prvotních náznaků bývá fakt, že si vaši „večerní“ sklenku začnete dopřávat stále dříve. Logickým vyústěním pak bude, že budete pít déle a více, poukazuje na počínající problém psychiatr Niall Campbell.

Když se ze svátečního popíjení stane závislost

Zdraví

Nakupujete více alkoholu

Další faktor, na který je podle Campbella třeba dávat pozor, je zvyšující se množství kupovaného alkoholu ve stejném časovém rozmezí.

Zatajujete pití

Znepokojivá známka jakékoli závislosti je její skrývání před partnerem, rodinou či kamarády. „Tajné pití o samotě doma, ale i skrývání lahví či účtenek od alkoholu značí problém,“ popisuje Campbell.

Přemýšlíte, zda máte doma dost alkoholu

Pokud se stále častěji přistihnete, že přemýšlíte nad tím, zda máte doma dostatečné zásoby alkoholu, je to více než znepokojivé znamení.

Jak poznat, že moc pijete? Tělo vám to poví

Zdraví

Máte drink jako odměnu

Když získáte pocit, že je alkohol hlavním zdrojem úlevy od stresu, je to problém. Stejně jako zdůvodnění, že si opravdu skleničku zasloužíte – ať už kvůli špatnému dni, ale klidně i dobrému, protože máte obavy ze dne dalšího atd.

„Pokud někdo ospravedlňuje pití jako způsob odreagování se po práci, po náročném dni s dětmi nebo jako odměnu, a i tak popírá, že je alkoholik, protože přece všechno dál zvládá, jsou to opravdu alarmující známky toho, že se alkohol dávno stal vážným problémem,“ dodává Martin Preston.

Existují ale i další příznaky, na které je třeba si dávat pozor. Třeba když se snadno rozčílíte nad tím, jak přátelé komentují vaše pití. Nebo sami zjistíte, že se vaše tolerance k alkoholu zvyšuje. Případně si všimnete, že vám alkohol začíná narušovat spánek. Čím dříve si to uvědomíte a začnete řešit, o to větší šanci máte se závislosti postavit.

Anketa

Dopřáváte si doma sklenku něčeho na "povzbuzení"?
Ano, ale jen velmi zřídka
23 %
Ano, poslední dobou stále častěji
51,6 %
Dříve ano, ale už jsem s tím skončil/a
8,2 %
Nepiju alkohol
17,2 %
Celkem hlasovalo 20424 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám