Hlavní obsah

Historický z Třeště, arabský s mešitami nebo miniaturní ve skořápce. Zámek Hořovice vystavuje sbírku betlémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek ve středočeských Hořovicích je v těchto dnech plný nejrůznějších betlémů. Vystavuje je tam primář onkologie hořovické nemocnice Martin Šmakal. Jesličky sbírá a restauruje už více než patnáct let. Odhaduje, že jeho kolekce má dnes hodnotu několika milionů korun.

Výstava krkonošských betlémů je k vidění v zámku v Hořovicích.Video: Novinky

 
Článek

Betlémy vyprávějí. Tak se jmenuje výstava, která je až do druhé lednové neděle k vidění v několika místnostech hořovického zámku. „Jsou to především betlémy z lokalit Krkonoš a Podkrkonoší či k nim mají nějaký bezprostřední vztah,“ upřesňuje Martin Šmakal, sběratel betlémů, který je povoláním onkolog.

Foto: Město Třešť

K vidění je zhruba padesát různých jesliček.

Na zámek přivezl velkou část své soukromé kolekce. „Najdeme tu pět desítek betlémů. Těch obrovských, vyřezávaných, barevně malovaných je tak třicet. A doplňkově ty, které mi dělají osobně radost, které jsou tak trochu pro legraci, trochu pro děti, nebo jsme si je přivezli s manželkou z dovolené,“ vyjmenovává primář.

Z půdy i z bonboniéry

Jesličky sbírá a restauruje víc než patnáct let. Jak jeho koníček vznikl? „Začalo to tak, že jsme zdědili chalupu. Když můj tchán a tchyně zestárli a začali jsme se o chalupu starat, tak jsme na půdě našli starou bednu a v ní byl první betlém,“ vypráví Šmakal o začátku své sběratelské vášně.

Další kousky dostal, odkoupil nebo si je dovezl ze zahraničí. Ten poslední prý našel v bonboniéře: „Je od pana Trnky, tak si tu místo určitě zaslouží,“ směje se.

Foto: Novinky

Betlém z Třeště vyrobený roku 1792

Ze zmiňované chalupy, kam měla jeho rodina jezdit odpočívat, je teď spíše muzeum, do kterého se chodí zájemci kochat jeho sbírkou. „Už si tam není ani kam lehnout a občas z toho rodina nadšená není,“ směje se v nadsázce sběratel. „Spousta lidí se k nám přijde ráda podívat a nasát vánoční atmosféru,“ potvrzuje zájem veřejnosti.

Prolistujte si nejdražší českou knihu na trhu. Na fotkách zachycuje Slovanskou epopej zblízka

Muži

Nejmenší má dva centimetry

Na zámku vystavuje Šmakal betlémy papírové, dřevěné, ale třeba i burákové. Rozměrné i ty miniaturní – nejmenší má zhruba dva centimetry a vejde se do skořápky od vlašského ořechu. K vidění jsou jesličky jak moderní, tak starodávné.

Foto: Novinky

Jednoduchý betlém z burských oříšků.

„Třeba tento je originál ze slavné lokality třešťských betlémů. Měl ho doma jeden pán, který se jako desetiletý s rodiči odstěhoval z Třeště do Staré Boleslavi. Pán nedávno zesnul a rodina ho nabídla k prodeji. Mně se poštěstilo ho koupit s tím, že zůstane jako velká památka na toho pána,“ říká o jednom z největších kousků své sbírky a ukazuje na ceduli, která je věnovaná právě původnímu majiteli.

„Pochází pravděpodobně z roku 1792, na domcích zezadu je nápis s tímto datem léta Páně. Takže pokud to tam nedopsal někdo z legrace později, bude to jeden z nejstarších betlémů po Josefu II., který v republice je,“ vysvětluje s tím, že jeho stáří konzultoval i s odborníky.

To se tak často nevidí. Nejhezčí částí velkorysé vánoční výzdoby domu je nasvícený betlém

Vánoce

Právě císař Josef II. zakázal vystavování jesliček jak v kostelích, tak v domácnostech. Tento způsob připomínání narození Ježíška byl podle něj nedůstojný, až dětinský. Mnoho z nich bylo nenávratně zničeno, a tak jsou zachované kusy z té doby cenností.

Betlémy z Keni a Nigérie

„V této vitríně můžeme vidět betlémy, které jsme si přivezli z dovolené nebo které jsou cizokrajné,“ pokračuje Šmakal v postupném představování své sbírky. Jsou třeba z Keni, Betléma, Mauricia nebo Arménie.

Foto: Novinky

Výstava je přístupná až do ledna.

Další mu věnoval pán, který za ním do ordinace jednou neohlášeně přijel. „Říkal mi, že kdysi pracoval patnáct let v Nigérii, že už je hodně starý a že dcery by betlém určitě vyhodily. A že pokud mi to udělá radost, tak ať si ho přidám do sbírky. Toho si hodně vážím,“ svěřuje se doktor.

„A tento betlém se od ostatních zase odlišuje tím, že jeho domečky nemají typické krkonošské provedení. Jsou provedené v arabském, středoasijském stylu, s mešitami a minarety. To bývá málokde k vidění,“ poukazuje na další zajímavý kus s palmami. A hned nato nám jde zahrát melodii Tiché noci na hracím betlému, který stojí vedle toho arabského.

Foto: Novinky

Své místo tu mají i ty exotické, ze zahraničí.

Melodie dohraje a do místnosti, která je poslední výstavní, začnou proudit návštěvníci. Ptáme se jich, jak se jim výstava líbí. „Betlémy jsou moc hezké. Krkonoše jsou vůbec krásné a jejich betlémy úžasné,“ říká nadšeně jedna z příchozích. Podobně to vidí i její známá: „Jsou zajímavé, je to zážitek.“

„Líbí se mi, některé jsou skutečně krásné. Byl jsem na ně zvědavý, proto jsem sem přijel,“ říká další z návštěvníků, kterého potkáváme na odchodu z expozice. Za chvíli už ale kastelán zhasne a pro dnešek výstavu i zámecká vrata zamkne.

Zítra čeká zase další návštěvníky, třeba zájezd školních dětí, které si sem jedou zpříjemnit předvánoční čas.

Anketa

Líbí se vám tradice vystavování betlémů?
Ano, k Vánocům to patří.
96,3 %
Ne, je to zbytečné.
2,4 %
Je mi to jedno.
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 82 čtenářů.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Státní zámek Hořovice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám