Hlavní obsah

U Prahy je vystaven 14metrový betlém ze současnosti. Nechybí v něm čert jako Superman ani lehká děva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Muzeu českých Vánoc v obci Ořech u Prahy jsou vystaveny betlémy všech velikostí a druhů. Nejzajímavější podívanou nabízí „Betlém příběhů“, který dosahuje čtrnácti metrů. Jednotlivé příběhy v něm tvoří tradiční i netradiční postavičky. Mimo to muzeum upozorňuje také na staré štědrovečerní tradice.

V obci Ořech u Prahy stojí netradiční betlémVideo: Novinky

 
Článek

„Máme betlémy současné, anebo maximálně z konce minulého století,“ uvádí povídání o betlémech majitel muzea Vladimír Glaser.

Betlémy jsou unikátní v tom, že české vánoční tradice posunují do současné doby.

Většinu figur, ale i částí betlému vytvořil právě Vladimír Glaser. „Betlém vytvářím již 14 let. Každý rok něco přidělám. Teď je tu přes 300 figur,“ vysvětlil.

Foto: Novinky

Betlém příběhů se každým rokem rozrůstá a doplňuje o další postavy.

Jednoznačně nejvíce upoutá návštěvníky „Betlém příběhů“. „Hlavním příběhem je narození Ježíška a to, že andělé kolem to oznamují a přicházejí pastýři,“ řekl majitel.

„V českých betlémech jsou typičtí darovníci, kteří se snaží dorazit k Ježíškovi a přinést mu nějaký svůj dárek. Při cestě ale zažívají různé příběhy, třeba, že zakopnou nebo je nahání koza,“ dodává majitel muzea.

FOTO: Muzeum Karlova mostu hostí unikátní italské betlémy

Vánoce

„Ne všichni lidé ale šli za Ježíškem s darem, někdo šel druhou stranou a ten také musí mít místo, kam dojde. To znamená, že tady máme i peklo, kam by tito lidé mohli dorazit. Jsou tam ukázány i cesty, jak se tam dostanou. Je tam třeba opilec nebo lehká děva,“ doplnil majitel muzea.

Foto: Novinky

Nechybí česká verze superčerta.

„Je tam i superčert, ten létá a sleduje, kdo se jak chová. Je inspirovaný Supermanem, má i vlnu z vlasů. Má ale české, aerodynamičtější rozměry,“ vysvětlil Novinkám Glaser.

V betlému nechybí třeba i postava známého Radegasta nebo Glaserových známých a sousedů z okolí. Některé postavičky také řezbář dostal darem, čímž betlém získává na větší unikátnosti.

„Třeba kámen nahoře na betlému je dárek ze Sněžky, moře zase zdobí kameny z řeky Rýn, přímo z místa, kde byl vysypán popel mistra Jana Husa,“ pochlubil se majitel.

Biňovcův betlém v Kamenici nad Lipou bude přístupný už na svatého Martina

Vánoce

Sbírku rozšiřují také reklamní betlémy z období první republiky. Ty si tehdy odnášeli z obchodů vážení zákazníci.

Nechybí betlém od firmy Albis, kde je Ježíšek obdarováván cukrovinkami, nebo jiný, kde dary získává od Kolínské cikorky.

Foto: Novinky

Reklamní betlém na kávoviny od Brandýské cikorky.

Muzeum je zároveň zážitkovým místem, kde si můžete vyzkoušet některé štědrovečerní zvyky našich předků.

Tradičními metodami se můžete podívat do budoucnosti na to, jak bude vypadat váš budoucí partner, vdavekchtivé dámy tu mohou najít návody, kterak sehnat ideální protějšek, a vše si mohou také hned vyzkoušet.

Tipy na dárky pro vášnivé cestovatele, turisty a dobrodruhy

Vánoce

Tipy na dárky do 250 korun

Vánoce

Může se vám hodit na Firmy.cz: Muzeum českých Vánoc

Reklama

Výběr článků

Načítám