Hlavní obsah

Zelenskyj: Ukrajina Nord Stream neponičila. Takové zprávy nahrávají Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S poničením plynovodů Nord Stream 1 a 2 nemá Ukrajina nic společného, prohlásil prezident Volodymyr Zelenskyj. Informace o sabotážích, které měla provést „proukrajinská skupina“, jsou podle Zelenského prospěšné pro Rusko nebo určité obchodní skupiny, které trpí kvůli sankcím.

Foto: Facebook/Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Pokud jde o Nord Stream, nemáme s ním nic společného. Ukrajinci to rozhodně neudělali,“ řekl Zelenskyj během tiskové konference po setkání s finskou premiérkou Sanou Marinovou v Kyjevě.

Podle ukrajinského prezidenta takové zprávy v médiích hrají „do karet Rusku“ a zdá se, že zpomalují poskytování pomoci Ukrajině.

„Kde se informace objevily, na kterých mediálních platformách, ve kterých státech a odkud tyto informace mohly pocházet? Myslím, že je velmi nebezpečné, že některá nezávislá média podnikají takové kroky. To je špatně, jen to hraje Rusku do karet,“ uvedl.

Němci prohledali jachtu, která měla být použita k útoku na Nord Stream. Našli stopy výbušnin

Evropa

„Stále existují některé podnikatelské skupiny, které mají zájem na tom, aby na ně nebyly uvaleny přísné sankce, protože jejich obchod trpí. A tyto skupiny nemusejí bohužel být jen na území Ruska,“ pokračoval Zelenskyj.

„Ale vy i já si musíme být vědomi toho, s čím bojujeme. Bojujeme s jediným nepřítelem, a tím je Rusko. A také bojujeme s těmi lidmi, kteří pro sebe nevidí nic jiného než peníze,“ dodal.

Připomněl také, že existují třetí státy, které umožňují Rusku obcházet sankce, i když na druhé straně poskytují Ukrajině určitou pomoc a deklarují podporu ukrajinské suverenitě.

„Tyto země obcházejí sankce, vydělávají desítky miliard dolarů a proti předválečnému období mají zvýšený obchodní obrat s Ruskou federací. To platí pro mnoho států, dokonce i pro ty, které jsou členy EU nebo jsou členy NATO,“ zdůraznil.

„Věnoval bych tomu pozornost a analyzoval, pro koho jsou takové dezinformace potřebné. Pro Ukrajince určitě ne. A to je nejdůležitější,“ doplnil Zelenskyj.

Za útokem na Nord Stream stojí proukrajinská skupina, tvrdí americké tajné služby

Zahraniční

Plynovody Nord Stream 1 a 2, které vedou z Ruska do Německa po dně Baltského moře, mají každý dvojici potrubí. Při dosud nevysvětlených explozích loni v září byla poničena obě potrubí Nord Streamu 1 a jedno potrubí Nord Streamu 2.

List The New York Times v úterý s odvoláním na nejmenované americké představitele, kteří se odkazovali na informace tajných služeb, napsal, že za sabotáží může stát proukrajinská skupina.

Zdroje zároveň uvedly, že nejsou žádné důkazy, že by do operace byl zapojen ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebo že by skupina jednala na pokyn ukrajinských vládních či vojenských činitelů.

Německá televize ARD v reportáži uvedla, že při útoku byla použita jachta, jež byla pronajata firmou se sídlem v Polsku, která patří dvěma Ukrajincům.

Na moře měl vyrazit šestičlenný tým, a to pět mužů a jedna žena. Mělo jít o kapitána, dva potápěče, dvojici jejich asistentů a o lékařku. Na místo měli dovézt výbušniny a rozmístit je na potrubí.

ARD uvedla, že není jasné, z jaké země pocházeli, protože se prokazovali profesionálně zfalšovanými pasy.

Západní rozvědky věděly, kdo stojí za sabotáží Nord Streamu. Kvůli Ukrajině to tajily

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám