Hlavní obsah

Za útokem na Nord Stream stojí proukrajinská skupina, tvrdí americké tajné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za loňskými útoky na plynovod Nord Stream stojí proukrajinské skupiny, píše deník The New York Times s odkazem na americké zpravodajské služby. Neexistují ale žádné důkazy, že by ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebo jiní vysocí ukrajinští představitelé o plánech sabotáže věděli nebo je nařídili, píše deník.

Foto: Danish Defence Command, Reuters

Plynové bubliny z úniku Nord Stream 2 dosahují hladiny Baltského moře. Ukazuje to narušení o průměru více než jednoho kilometru poblíž Bornholmu v Dánsku

Článek

O pachatelích a jejich vazbách americké zpravodajské služby mnoho nevědí. Dosavadní informace uvádějí, že byli oponenty ruského prezidenta Vladimira Putina. Členové skupiny nejsou specifikováni, neví se, kdo operaci řídil nebo platil. Tajné služby odmítly zveřejnit povahu zpravodajských informací, jak byly získány, nebo jakékoli podrobnosti o síle důkazů, které obsahují, píše server deníku The New York Times (NYT).

Sabotéři byli s největší pravděpodobností ukrajinští nebo ruští státní příslušníci, nebo nějaká kombinace obou, píše deník. Američtí představitelé uvedli, že do případu nebyli zapojeni žádní američtí ani britští státní příslušníci.

Zkušení potápěči

Tajné služby se domnívají, že operace byla sponzorována státem. Výbušniny byly s největší pravděpodobností nastraženy s pomocí zkušených potápěčů, kteří zřejmě nepracovali pro vojenské nebo zpravodajské služby, uvedli američtí představitelé, kteří přezkoumali nové zpravodajské informace. Je však možné, že pachatelé v minulosti absolvovali specializovaný vládní výcvik.

Rusové Nord Stream zakonzervují. V urovnání sporů s Evropou už nevěří

Evropa

Americké zpravodajské služby považují Ukrajinu za zemi s „nejlogičtějším potenciálním motivem k útoku na plynovod“, píše deník. Proti projektu se staví už roky a označují ho za hrozbu pro národní bezpečnost, protože by Rusku umožnil snáze prodávat plyn do Evropy.

Představitelé ukrajinské vlády a vojenské rozvědky tvrdí, že v útoku nehráli žádnou roli a nevědí, kdo ho provedl.

Tři z celkových čtyř potrubí loni v září narušily dosud nevysvětlené exploze, jedno potrubí plynovodu Nord Stream 2 zůstává neporušené.

Moskva tvrdí, že za výbuchy plynovodu stojí Západ, své tvrzení ale nijak nedoložila. Bílý dům v únoru odmítl jako „naprostý výmysl“ příspěvek na blogu amerického investigativního novináře oceněného Pulitzerovou cenou Seymoura Hershe, který tvrdí, že za explozemi stojí Washington. Vyšetřování úřadů v Dánsku, Německu a Švédsku dosud nebylo uzavřeno.

Rusko se chystá poškozené potrubí plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 utěsnit a zakonzervovat, s opravou a opětovným zprovozněním nepočítá.

Ve výbuších Nord Streamů prsty nemáme, tvrdí Bílý dům

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám