Hlavní obsah

Západní rozvědky věděly, kdo stojí za sabotáží Nord Streamu. Kvůli Ukrajině to tajily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západní zpravodajské služby věděly o tom, kdo stojí za explozí plynovodů Nord Stream na dně Baltského moře. Rozhodly se to ale utajit, aby ochránily Ukrajinu, uvedl britský deník The Times. Sabotáž měla zosnovat vlivná soukromá osoba z Ukrajiny, která nemá vazby na prezidenta Volodymyra Zelenského.

Foto: Roscosmos, Reuters

Satelitní záběr ukazuje úniky plynu z plynovodu Nord Stream v Baltském moři

Článek

Blíže nespecifikovaní skandinávští diplomaté se detaily dozvěděli už týden po útoku. Bylo jim ale řečeno, aby si detaily nechali pro sebe. Jméno zodpovědné osoby, která by nákladnou operaci byla schopná financovat, údajně kolovalo ve zpravodajských kruzích několik měsíců.

Má se jednat o člověka, který nemá žádné vazby na prezidenta Volodymyra Zelenského. I proto se Kyjev brání tvrzení, že by měl s Nord Streamem cokoli společného. Onen vlivný muž však podle zpravodajců disponuje prostředky, aby najal elitní potápěče, zařídil falešné pasy, sehnal potřebné nálože i jachtu.

Západ se nicméně podle Timesů rozhodl, že informaci o totožnosti muže nezveřejní, aby ochránil Ukrajinu před veřejným sporem s Německem, které plynovod Nord Stream s Ruskem spojuje. Kyjev potřeboval, aby tehdy liknavý Berlín svolil k dodávkám systémů protivzdušné obrany IRIS-T a modernějších tanků Leopard 2.

Díky za kompliment, ale Nord Stream jsme neodpálili, prohlásil ukrajinský ministr

Zahraniční

„Představa, že Ukrajinci projedou Polskem s vozidlem plným výbušnin, aby z německého území zaútočili na plynovod, německou veřejnost podráždí a povzbudí to oponenty kancléře Olafa Scholze, kteří na něj tlačí, aby omezil vojenskou pomoc Ukrajině,“ pokračuje článek.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov ve středu uvedl, že Ukrajina v žádném případě nebyla zapojena do výbuchu ruských plynovodů. Přesvědčení, že by ukrajinské speciální síly byly schopny provést takovou operaci, je však podle něj vlastně do jisté míry komplimentem.

Němci prohledali jachtu, která měla být použita k útoku na Nord Stream. Našli stopy výbušnin

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám