Hlavní obsah

Zbyde z vás jen popel, vyhrožuje Evropě ruský poslanec

Moskva

Válkychtivého poslance ruské Státní dumy Alexeje Žuravljova pobouřilo minulý týden vyjádření německého kancléře Olafa Scholze na ekonomickém fóru v Davosu, že Vladimir Putin nesmí vyhrát válku. V pořadu státní televize Rossija 1 Berlínu pohrozil jadernými zbraněmi. To dělal už dříve, dokonce přišel s šokujícím výpočtem dvou milionů údajně nacisticky smýšlejících Ukrajinců, které je potřeba odstranit.

Foto: duma.gov.ru

Alexej Žuravljov, poslanec ruského parlamentu

Článek

„To je šílené. Tenhle pitomec si vážně myslí, že bychom mohli prohrát? My,  jaderná země? Že zítra řekneme, litujeme, udělali jsme chybu, že odejdeme z Krymu? To se nemůže stát,“ rozčiloval se Žuravljov nad Scholzovými výroky a opět pohrozil použitím jaderných zbraní, což činí opakovaně.

Putin válku na Ukrajině nevyhraje a nesmí diktovat podmínky příměří, řekl Scholz

Evropa

Ohradil se proti Scholzovu vyjádření, že Západ nemůže přijmout Kremlem stanovené podmínky pro mírové rozhovory. „Pokud nemůžete přijmout naše podmínky, donutíme vás. Scholz by to měl vědět. Pokud nás donutíte použít jaderné zbraně, nebudeme mít jinou možnost,“ hřímal ve studiu.

Západní Evropě vzkázal: „Nakonec z vás zbyde jen popel. Američané řeknou: ‚stalo se‘.“ Naznačoval tím, že Washington nepůjde Evropě pomoci.

Opakované hrozby jadernými útoky

Na pokračující dodávky západních zbraní na Ukrajinu reagoval výhrůžkou, že Rusko může zasáhnout Západ mezikontinentálními balistickými raketami Sarmat. Z jeho vyjádření plyne, že by měly letět přes jižní pól na USA: „Vy (Západ) využíváte proti nám Ukrajinu a my máme Sarmat. Přes Venezuelu poletí. Nedávno jsme uzavřeli dohodu s Venezuelou o využití vesmíru.“

V Paříži je sarmat za 200 sekund. Ruský poslanec by chtěl střílet na evropské metropole

Zahraniční

Když se rozhodlo Finsko a Švédsko vstoupit do NATO, pohrozil oběma zemím zničením, pokud by propukla válka s Aliancí. „Pokud bude válka s NATO, nebude to válka s bezpilotníky, bude jaderná,“ vzkázal s tím, že Rusku „je jedno, kolik zničí zemí NATO, jestli 28, nebo 32“. Musí to pochopit,“ vzkázal Západu.

Raketami Sarmat hrozil už 8. května: „Já vám rozhodně řeknu, že na zničení úplně celého východního pobřeží USA jsou potřeba dvě rakety Sarmat. Dvě, přesně dvě a dvě na západní pobřeží. Čtyři rakety, a nic tam nebude. Atomový hřib bude tak velký, že bude vidět z Mexika.“

Když jejich mozky správně přeinstalujeme, tak nějakých 12-15 procent bude také proti. Takže opravdu nevyléčitelných je asi 5 procent. Když to řeknu jednoduše, dva miliony (Ukrajinců) jsou připraveni obnovit SS. Azov je fašistické SS, ukrajinské ozbrojené síly jsou wehrmacht, tak jednoduché to je
Alexej Žuravljov, ruský poslanec

Tehdy ho ještě jeho kolega ve studiu, moderátor pořadu a poslanec Jevgenij Popov, okřikl, aby ruské publikum nestrašil možnou jadernou válkou.

Likvidace dvou milionů Ukrajinců

Poté vypočítal, že pro denacifikaci Ukrajiny je potřeba „odstranit“ dva miliony tamních obyvatel, proti čemuž už nikdo ve studiu žádnou námitku nevznesl.

K číslovce dvou milionů se Žuravljov dopočítal na základě průzkumu, který ruská propagandistická televize prezentovala ohledně údajných nálad Ukrajinců vůči strhávání pomníků připomínajících vítězství ve druhé světové válce. Průzkum, na který se ruský poslanec odkazuje, nebylo bezprostředně možné dohledat.

Rusko soustředí útoky na menší území, ale dělá větší pokroky, tvrdí britští zpravodajci

Evropa

„Čtyřicet procent Ukrajinců je proti strhávání pomníků druhé světové války, 36 procent má neutrální názor. Jsou neutrální, protože se bojí, takže tři čtvrtiny Ukrajinců jsou proti strhávání válečných pomníků. Jenom 19 procent to podporuje,“ uvedl Žuravljov, který ve Státní dumě působí jako lídr ultranacionalistické strany Rodina. Své postoje chodí do ruských propagandistických médií prezentovat pravidelně.

„Když jejich mozky správně přeinstalujeme, tak nějakých 12–15 procent bude také proti. Takže opravdu nevyléčitelných je asi 5 procent. Když to řeknu jednoduše, dva miliony (Ukrajinců) jsou připraveni obnovit SS. Azov je fašistické SS, ukrajinské ozbrojené síly jsou wehrmacht, tak jednoduché to je,“ pokračoval Žuravljov.

Češi na frontě: Na povolení českých úřadů jsem nečekal a chci zůstat až do konce

Válka na Ukrajině

„Ty dva miliony už měly dávno opustit Ukrajinu, nebo měly být denacifikovány, což znamená zničeny. Tohle je z mého pohledu občanská válka, bohužel. Bolí mě z toho srdce, protože Rusové bojují proti Rusům,” uzavřel svoji myšlenku.

Podle dostupných dat žije na Ukrajině asi 44 milionů obyvatel, tudíž pět procent z toho jsou dva miliony. Podpora neonacismu je na Ukrajině však zanedbatelná, srovnatelná s jinými evropskými zeměmi, v posledních letech byl na ústupu i politický nacionalismus.

V roce 2019 kandidoval za ultrapravicové a nacionalistické strany na prezidenta Ruslan Košulinskij. Získal 1,6 procenta hlasů. S 74 procenty hlasů naopak zvítězil liberální Volodymyr Zelenskyj, který je židovského původu.

Reklama

Výběr článků

Načítám