Hlavní obsah

Auto dcery „Putinova Rasputina“ rozmetala bomba, potvrdili vyšetřovatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Sobotní výbuch auta dcery Putinova předního ideologa Alexandra Dugina podle vyšetřovatelů nejspíš zapříčinila nastražená bomba. Případ je proto vyšetřován jako vražda. Obětí se zřejmě měl stát samotný Dugin, který měl ve voze cestovat spolu se svou dcerou Darjou, na poslední chvíli ale z neznámého důvodu změnil plány. Kyjev zapojení do atentátu odmítl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Moskvě vybuchlo auto s dcerou kremelského ideologa DuginaVideo: Reuters

 
Článek

Auto s devětadvacetiletou dcerou ruského ideologa, kterému se přezdívá Putinův Rasputin, v sobotu večer explodovalo, narazilo do svodidel a začalo hořet. Řidička byla na místě mrtvá.

První verzí události byl výbuch plynové lahve, ale nyní se bezpečnostní složky přiklánějí k tomu, že pod autem explodovalo nastražené výbušné zařízení, píše na svém ruskojazyčném webu BBC.

U Moskvy explodoval vůz s dcerou Putinovy šedé eminence

Evropa

Pokud se tato verze potvrdí, je pravděpodobné, že byl cílem útoku Alexandr Dugin. Ten měl podle médií s dcerou společný program, účastnili se festivalu Tradice nedaleko metropole.

Podle svědků plánovali návrat do Moskvy společně, ale na poslední chvíli se jejich plány změnily a Dugin jel jiným autem. Jel prý hned za dcerou a byl jedním z prvních lidí, kteří přijeli k místu exploze.

Reakce české ministryně obrany

My to nebyli, vzkazuje Kyjev

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak zapojení Ukrajiny do smrti Duginové popřel.

„Ukrajina s tím samozřejmě nemá nic společného, protože nejsme zločinecký stát, kterým je Ruská federace, a už vůbec nejsme teroristický stát,“ prohlásil Podoljak v televizi podle BBC. Smrt Duginové podle něj svědčí o boji o moc a vliv různých skupin uvnitř Ruska.

Foto: Investigative Committee Of Russi, Reuters

Ruští vyšetřovatelé na místě exploze

Ruští vyšetřovatelé zatím žádné podezřelé nejmenovali. Šéf samozvané proruské Doněcké lidové republiky Denis Pušilin na sociální platformě Telegram napsal, že se Duginová stala obětí „teroristů ukrajinského režimu, kteří chtěli zlikvidovat jejího otce“.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dnes prohlásila, že pokud vyšetřování potvrdí Pušilinovo tvrzení o ukrajinském zapojení, bude třeba hovořit v případě Ukrajiny o „státním terorismu“.

Podporovala otce

Duginová podporovala ideologii svého otce a byla jeho pravou rukou. Hlasitě podporovala ruskou invazi na Ukrajinu, v květnu ji podle BBC označila za „střet civilizací“ a vyjádřila hrdost nad tím, že ona i její otec byli Západem sankcionováni.

Reklama

Výběr článků

Načítám