Hlavní obsah

Z Británie bude jen radioaktivní poušť. Dvorní ruský propagandista straší podmořským dronem

Čím pomalejší je postup ruských jednotek na Ukrajině a čím více dodává Západ na Ukrajinu vyspělé zbraně, tím častěji ruská propaganda hrozí jadernými útoky. Zatím posledním, kdo zmínil použití jaderných zbraní, je dvorní propagandista Kremlu Dmitrij Kiseljov. Ve svém pořadu rozebíral možné účinky úderu jaderného podmořského dronu Poseidon na Velkou Británii.

Foto: Profimedia.cz

Ruský moderátor Dmitrij Kislejov ukazuje, jak by údajně mohl Poseidon zničit Velkou Británii.

Článek

Bez ohledu na výsledek války na Ukrajině pověst ruské konvenční armády značně utrpěla. A tak se ruská propaganda uchýlila v rámci vyhrožování Západu ke stále častějšímu zmiňování jaderných zbraní.

Pozadu nesměl zůstat ani novinář Dmitrij Kiseljov, který má přezdívku ministr propagandy (i když ta by seděla na řadu dalších mediálně známých ruských propagandistů), je ředitelem VGTRK (Všeruské státní televizní a rozhlasové společnosti, která provozuje řadu televizních kanálů) a agentury Rossija Segodňa (Russia Today).

Je rovněž moderátorem na stanici Rossija 1, kde má každý týden v neděli dvouhodinový pořad Vesti Nedeli (Týdenní zprávy).

Vlna vysoká 500 metrů

A právě v něm vysvětlil Kiseljov, co prý může potkat Velkou Británii, když bude dál podporovat Ukrajinu. Kromě tradičních jaderných útoků raketou Sarmat zmínil moderátor experimentální podmořský dron Poseidon.

V Paříži je sarmat za 200 sekund. Ruský poslanec by chtěl střílet na evropské metropole

Zahraniční

„Další možností, jak poslat Británii do hlubin moře, je použití ruského podmořského dronu Poseidon,“ vyprávěl Kiseljov, zatímco byla na obrazovce promítána propracovaná počítačová animace zániku Spojeného království. „Exploze termonukleárního torpéda u britského pobřeží způsobí gigantickou vlnu tsunami o výšce až 500 metrů,“ pokračoval dál moderátor.

Vlna samotná by podle moderátora nesla obrovskou dávku radiace, smetla by britské ostrovy a vytvořila z nich velkou radioaktivní poušť.

Poseidon v roce 2027, zněl plán před sankcemi

Stejně jako v případě vyhrožování raketami Sarmat, které zaznělo v minulém týdnu, má i použití Poseidonu drobný háček. Zatím je stále pouze ve vývoji a těžko ponese nálož o síle, která by byla potřeba k útoku, který Kiseljov propagoval.

Ruská armáda projekt jaderného podmořského dronu započala již na konci 80. let, po rozpadu Sovětského svazu byl ale projekt přerušen. Někdy po roce 2010 byl ovšem vývoj obnoven a v roce 2015 se o projektu tehdy ještě pod názvem Status-6 dozvěděla veřejnost. V roce 2018 pak byl oficiálně pojmenován Poseidon (kódové označení NATO je Kanyon) a rok později oznámilo ruské námořnictvo, že plánuje do své výzbroje zařadit 30 těchto dronů.

Rusové testovali revoluční podmořský dron Poseidon

Zahraniční

Podle plánu má být Poseidon nasazen v roce 2027, to byl však odhad před válkou na Ukrajině, kdy nebyl ruský průmysl zasažen sankcemi. Dron na jaderný pohon je podobný torpédu, má však mít mnohem větší rychlost a dosah.

Na vytvoření tsunami Poseidon nemá

Zhruba 24 metrů dlouhé zařízení o průměru kolem dvou metrů dokáže údajně vyvinout rychlost až 200 kilometrů za hodinu, urazit až 10 tisíc kilometrů a potopit se do hloubky až 1000 metrů, i když typická operační hloubka má být 50 až 100 metrů.

Jaderná nálož, kterou dron unese, má mít sílu kolem dvou megatun TNT a má být určena k ničení přístavů a dalších pobřežních cílů. Kiseljov ve svém pořadu zmiňoval sílu nálože okolo 100 megatun, což by teoreticky onu obří tsunami mohlo vyvolat.

Podívejte na Čechy. Hlásná trouba Kremlu to ve studiu zase rozjela

Zahraniční

Žádná takto silná zbraň však dosud neexistuje, zatím nejsilnější (a také odpálená jaderná nálož) byla legendární termojaderná puma Car-bomba, která měla sílu 50 až 57 megatun. Měla mít původně sílu právě 100 megatun TNT, ale výbuch by byl tak silný, že by radioaktivní spad po testu ohrozil i samotný Sovětský svaz.

Kiseljovovy silácké výroky

Dalším důvodem, proč nelze brát Kiseljovova slova příliš vážně, je fakt, že, stejně jako ostatní hlavní ruští propagandisté, nechodí pro silácké vyjádření nikdy příliš daleko.

V březnu 2014 na sebe upoutal celosvětovou pozornost prohlášením, že „Rusko je jedinou zemí, která dokáže z USA udělat radioaktivní popel“.

Oponenty Kremlu označuje za nacisty, brojí proti homosexuálům (mimo jiné prohlásil, že jejich orgány nejsou vhodné k transplantaci a že by neměli ani darovat krev) a zastává řadu konspiračních teorií.

V roce 2014 mimo jiné prohlásil, že snaha začlenit Ukrajinu do Evropské unie je pomstou Švédska, Litvy a Polska za porážku u Poltavy v roce 1709.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám