Hlavní obsah

Vstoupit, či nevstoupit? Finský parlament zahájil debatu o NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Finský parlament ve středu zahájil debatu, v níž mají poslanci rozhodnout o tom, zda severská země požádá o členství v Severoatlantické alianci. Veřejné mínění i názory politiků se přiklonily na stranu členství v NATO poté, co Rusko koncem února napadlo Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle agentury AFP je ve 200členném parlamentu aktuálně jen zhruba 12 zákonodárců, kteří si připojení k Alianci otevřeně nepřejí.

„Je zřejmé, že ruské činy nás přivedly mnohem blíže k vojenskému spolku,“ řekl během debaty poslanec za vládní sociální demokraty Antti Lindtman, podle něhož se ukázalo, že Moskva je „bezohledná, nepředvídatelná a agresivní“.

Sociální demokraté, kteří se historicky k členství v NATO stavěli rezervovaně, zatím oficiální postoj neoznámili.

Vy chcete do NATO? Tak zapomeňte na bezjaderný Balt, vzkazuje Moskva Švédsku a Finsku

Evropa

Zástupce Zelených Atte Harjanne naproti tomu již naznačil, že jeho strana členství v Alianci podpoří. Otevřeně proti vstupu do NATO je pouze Levicový svaz Finska, který je menším koaličním partnerem ve vládě.

Finská ministryně pro evropské záležitosti Tytti Tuppurainenová minulý týden řekla, že je velmi pravděpodobné, že země o vstup do NATO požádá.

Podle průzkumů veřejného mínění takový krok podporuje 60 až 70 procent Finů, před ruskou invazí na Ukrajinu byla pro vstup do NATO jen zhruba čtvrtina respondentů.

Finská vláda minulý týden poslala parlamentu bezpečnostní zprávu, v níž analyzuje přínosy a rizika vstupu do NATO.

Premiérky: Švédsko a Finsko se ještě nerozhodly ohledně přihlášky do NATO

Evropa

Konkrétní doporučení ale dokument neobsahuje. Finská premiérka Sanna Marinová řekla, že rozhodnutí v Helsinkách padne během příštích několika týdnů.

Otázku vstupu do NATO řeší i sousední Švédsko.

Finský prezident Sauli Niinistö oznámil, že se 17. a 18. května chystá na státní návštěvu Švédska, během které budou k hlavním tématům jednání patřit bezpečnost a další postup po ruské invazi na Ukrajinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám