Hlavní obsah

Viktorija zdárně skládá zkoušku z kuráže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinka Viktorija Ptasynská studuje třetí ročník angličtiny na univerzitě v Lodži. Válka ji zastihla v rodném městě Vinnycji, asi 250 kilometrů jihozápadně od Kyjeva, kde se připravovala na zkoušky a chystala se vrátit do Polska.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Jedno z varšavských sportovních center, dočasný domov desítek uprchlíků

Článek

„Rodiče a desetiletá sestra se rozhodli zůstat doma. Naše auto by dlouhou cestu nevydrželo, a tak jsem tu s nimi,“ řekla reportérům listu Gazeta Wyborcza.

FOTO: Uprchlíci na polském hraničním přechodu Medyka

Válka na Ukrajině

První dva dny války nebyly tragické, dvakrát se jí podařilo spojit se spolužáky a učiteli v Polsku přes internet, ale pak se rozpoutalo peklo. Z města odešla možná až polovina z 370 tisíc obyvatel.

„Utéct nechci“

Matka se sestrou se uchýlily do podzemního krytu, otec narukoval a Viktorija se přidala k Červenému kříži jako dobrovolnice.

„Těžko říct, jestli dělám dost pro svou zemi, nebo jestli jsem statečná. Snažím se, ale někdy si myslím, že jsem mohla udělat víc,“ řekla novinářům.

Poláka zatkli kvůli podezření, že znásilnil 19letou ukrajinskou uprchlici

Válka na Ukrajině

Na otázku, jak to bude s výukou ve škole, odpověděla, že učitelé v Lodži jsou jí velmi nakloněni.

„Ještě když jsme udržovali kontakty, mi slíbili, že mě vyzkoušejí, až budu moci přijet do Lodže. Pokud se to však nepodaří včas, ale spojení se obnoví, zkusí to se mnou i přes internet. Tyto zkoušky jsou pro mě důležité, ale doma na Ukrajině mě teď možná čeká životní zkouška, před kterou jsem nemohla a nechtěla utéct,“ dodala dvacetiletá Viktorija.

Zahraniční studenti v Sumy rozpouštěli sníh, aby měli co pít

Válka na Ukrajině
Stovka národností
Hranici z Ukrajiny do Polska zatím překročilo 1,8 milionu uprchlíků.
Z nich více než 90 procent tvoří Ukrajinci a zhruba procento Poláci.
Mezi uprchlíky jsou lidé asi stovky národností.
Nechybějí občané Německa, USA, Dánska, Maďarska či Velké Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám