Hlavní obsah

Poláka zatkli kvůli podezření, že znásilnil 19letou ukrajinskou uprchlici

V Polsku byl zatčen muž podezřelý ze znásilnění devatenáctileté ukrajinské uprchlice, kterou lákal nabídkou ubytování. Dalšího Poláka přistihli, když nabízel 16leté Ukrajince pokoj a práci. Úřady ale zakročily. Informovala o tom agentura AP a poukázala na nebezpečí, která hrozí Ukrajinkám i ukrajinským dětem prchajícím před válkou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je zřejmé, že uprchlíci jsou hlavně ženy a děti. Je třeba se zabývat potenciálním rizikem obchodování s lidmi a sexuálním zneužitím,“ řekla Joung-ah Ghediniová-Williamsová z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), která navštívila hraniční přechody v Polsku, Rumunsku a Moldavsku.

FOTO: Uprchlíci na polském hraničním přechodu Medyka

Válka na Ukrajině

Mezi uprchlíky je podle UNHCR přes milion dětí. V zemích sousedících s Ukrajinou nabízejí soukromníci a dobrovolníci pomoc od dopravy přes ubytování až po zajištění práce.

Ve Vratislavi zatkli pro podezření ze znásilnění devatenáctileté Ukrajinky 49letého muže. Pomoc jí nabídl přes internet a podle úřadů mu hrozí až dvanáctiletý trest. „Uprchla z Ukrajiny, nemluví polsky, důvěřovala muži, který jí nabídl ubytování a pomoc. Byla to ale lživá manipulace,“ sdělila k případu policie.

Na zranitelné ženy číhají u přechodů kšeftaři se sexem

Válka na Ukrajině

Berlínská policie už v ruštině a v ukrajinštině na sociálních sítích zveřejnila doporučení, aby Ukrajinky a ukrajinské děti nepřijímaly pozvání k přespání a aby hlásily podezřelé kontakty.

Tamara Barnetová z britské organizace Human Trafficking Foundation uvedla, že takto rychlý a masový přesun lidí „je receptem na katastrofu“. „Když jsem viděla všechny ty dobrovolníky nabízející své domy, vzbudilo to ve mně obavu,“ řekla.

Pianem a srdcem proti slzám, zimě a zmaru

Válka na Ukrajině

Podle bezpečnostních zdrojů se v Polsku a Rumunsku v místech, kde jsou uprchlíci, pohybují agenti v civilu a vyhledávají zločince. Na rumunském hraničním přechodu Siret začali posílat pryč muže, kteří nabízeli ženám odvoz zdarma.

Ve zprávě Evropské komise o obchodování s lidmi z roku 2020 se uvádí, že tento druh kriminální činnosti vynesl toho roku pachatelům zisk 29,4 miliardy eur (737 miliard korun). Každou čtvrtou obětí bylo dítě.

Reklama

Výběr článků

Načítám