Hlavní obsah

Zahraniční studenti v Sumy rozpouštěli sníh, aby měli co pít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětadvacetiletá Šivangi Šibuová zrovna sestavovala seznam stovek zahraničních studentů, které boje na Ukrajině uvěznily ve městě Sumy na severovýchodu země, když potemnělé nebe rozzářil prudce jasný záblesk.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Pak jsme uslyšeli zahřmění. Utekli jsme do bunkrů,“ přiblížila indická studentka Sumské státní univerzity svůj čtvrteční zážitek. Pět minut nato už nešlo posílat esemesky. Budova se propadla do tmy. „Mysleli jsme, že už se se světem nikdy nespojíme,“ podotkla.

 Bez světla a tepla

Šivangi je jednou ze stovek zahraničních vysokoškoláků v Sumy, vzdáleném asi 50 kilometrů od ruských hranic, o které se také bojovalo v ulicích. Ve městě uvázlo na sedm stovek indických studentů a čtyři stovky studentů z Nigérie, plus hrstka studentů z Turecka, Jižní Afriky, Tanzanie a dalších zemí.

Nejstarší tenista světa žije v Charkově. Teď doufá, že se dožije stovky

Muži

Bydlí v šesti hostelech v kampusu. Většina jich studuje medicínu. Od příchodu Rusů se jim ale stejně jako ostatním obyvatelům města nedostávalo potravin, vody ani elektřiny.

„Pokud nás neevakuují do pár dní, nevím, jestli přežijeme,“ napsal na Twitteru Džakaria Husajn, další indický student. „Každé ráno se probouzíme s nadějí, že přijde pomoc. Ta se pak ale během dne zhroutí,“ přidala se jeho krajanka Šivangíni Bhatáčarijová. Invaze přišla naprosto nečekaně.

„Dvaadvacátého (února) jsme dostali varování, že bychom měli všichni odejít. A čtyřiadvacátého začal útok,“ přiblížila Šivangi. Podle Samuela Olaniyana z Nigérie si vysokoškoláci pronajali autobus ve snaze opustit město, ruští vojáci je ale střelbou zahnali zpět. „Chceme jen zpátky domů,“ zoufá si Nigerijka Precious Olawaleová. „Odejdeme klidně jen s tím, co máme na sobě,“ dodává.

Písmena z latinky na ruské technice stále budí dohady

Válka na Ukrajině

Před začátkem invaze si studenti vytvořili zásobu potravin, ty jim už ale skoro došly. „Snažíme se sehnat další jídlo, abychom vůbec přežili. Někteří místní nám dali třeba brambory anebo mrkve,“ řekla Precious. Pitnou vodu získávají tak, že rozpouštějí nasbíraný sníh či odchytávají vodu ze střechy do prázdných lahví, kbelíků či kádí.

„Večer se to tu ponoří do tmy. Když chceme na záchod, svítíme si svíčkami anebo mobily,“ vysvětlila Šivangi. Ráno budíček nepotřebují: budí je exploze. Zhruba dvacet hodin denně tráví v krytech. Umývají se co nejméně. „Nikdo nechce při náletu zůstat trčet v koupelně,“ dodala.

Třetí kolo vyjednávání má být v pondělí

Válka na Ukrajině

Žádný ze studentů není zraněný, někteří jsou ale nemocní. Jediné teplo jim poskytují přenosné ohřívače. Jejich vlády jim zatím nedokázaly pomoct. „Říkají nám, že je třeba příměří, aby nás odtud dostali,“ uzavřela bezradně Precious.

Sumy je jedno z měst, kterých by se mělo týkat příměří a otevření humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů. Podle ruské strany se to týká také Kyjeva, Charkova, Mariupolu, Černihivu. Podle zpráv z úterý zatím fakticky evakuace probíhá právě jen v Sumy, odkud první vozidla vyjela kolem 10:00 (09:00 SEČ), uvedly místní úřady.

Reklama

Výběr článků

Načítám