Hlavní obsah

Lipavský popřel, že by vláda chtěla odvolat Pivoňku z Moskvy. Post velvyslance nerušíme, napsal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velvyslanec Vítězslav Pivoňka by měl v dohledné době skončit v Rusku, uvedl ve středu server Seznam Zprávy. V Moskvě by ho měl nahradit diplomat Jiří Čistecký, ne však jako velvyslanec. Čistecký je aktuálně generálním konzulem České republiky v Istanbulu. Ministerstvo zahraničí serveru záměr nepotvrdilo, sám šéf diplomacie Jan Lipavský zprávu popřel.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka

Článek

„Popírám spekulace Seznam Zpráv, že by vláda odvolávala velvyslance v Moskvě, nebo snad rušila post velvyslance v Rusku. Je to nesmysl. Velvyslanci působí na místě vyslání do momentu svého odvolání vládou a následného ukončení vyslání. Stejně tak tomu bude i u velvyslance Pivoňky,“ ohradil se proti středečnímu článku Lipavský, který aktuálně zastupuje Česko na setkání NATO v Bukurešti.

Vláda podle Seznam Zpráv nyní řeší to, jak nově nastavit vztahy s Ruskem. Pokud by Česko v době války na Ukrajině vyslalo do Moskvy nového plnohodnotného velvyslance, muselo by Rusko požádat o souhlas a velvyslanec by zároveň musel pověřovací listiny slavnostně předat prezidentu Vladimiru Putinovi. Podle webu je možné, že Čistecký by v Moskvě výhledově působil jako chargé d’affaires.

Pivoňka je velvyslancem v Rusku od roku 2018, předtím čtyři roky stejný post zastával v Ázerbájdžánu. V letech 2006 až 2011 působil jako zástupce velvyslance v Kyjevě, zhruba rok také jako chargé d’affaires.

Rusko je stát podporující terorismus, rozhodli europoslanci

Zahraniční

Čistecký pracuje na ministerstvu zahraničí od konce roku 1994. Byl mimo jiné ředitelem odboru států střední Evropy či tajemníkem pro analytickou činnost v kabinetu ministra zahraničí v letech 2014 až 2018. Dříve působil jako zástupce velvyslance ve Vídni, generálním konzulem v Istanbulu je od roku 2019.

Ruská diplomatická mise v Praze i české zastoupení v Moskvě se výrazně snížily po loňském zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.

Počet ruských diplomatů v ČR byl dále snížen i po únorové ruské invazi na Ukrajinu. Na ruském velvyslanectví v Praze aktuálně působí šest diplomatů. Česko také odebralo Rusku souhlas s provozem konzulátů v Brně a Karlových Varech. Uzavřelo též své konzuláty v Petrohradu a Jekatěrinburgu a dočasně uzavřen je i Český dům v Moskvě.

Český velvyslanec v Moskvě předvolán, píší ruské weby. Praha to popřela

Evropa

(Článek jsme aktualizovali o vyjádření českého ministra zahraničí Jana Lipavského)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám