Hlavní obsah

Český velvyslanec v Moskvě předvolán, píší ruské weby. Praha to popřela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka byl předvolán na ruské ministerstvo zahraničních věcí v souvislosti s kauzou okolo výbuchů ve Vrběticích, napsaly ve čtvrtek agentury TASS a RIA Novosti. Vedení ruské diplomacie tak reaguje na vyjádření šéfa Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiřího Mazánka, který připustil, že původní vyšetřovatelé explozí ve Vrběticích pochybili, když si exploze nedali do souvislosti s ruskými agenty. České ministerstvo zahraničí ale Pivoňkovo předvolání popřelo.

Foto: Profimedia.cz

Český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka

Článek

„Mohu vyvrátit, že by měl být předvolán,” komentovala mluvčí českého ministerstva zahraničí pro ČTK zprávy ruských serverů.

„Ověřovali jsme to, ale naše ambasáda o žádném předvolání neví,” napsal agentuře ČTK v SMS ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová označila tvrzení České republiky o ruské odpovědnosti za exploze v muničních skladech ve Vrběticích za „fantasmagorie a absurditu“. Nejnovější prohlášení připomínají podle ní příběhy o Švejkovi.

Původní vyšetřovatelé výbuchů ve Vrběticích pochybili

Domácí

„Děj s explozemi ve Vrběticích a některá tvrzení české strany se stále více podobají příběhům o statečném vojákovi Švejkovi a jeho dobrodružstvích z nesmrtelného díla Jaroslava Haška. Absolutně stejná fantasmagorie, absurdita, hraničící, a někdy dokonce překračující, hranici, která odděluje zdravý rozum od absurdity. Takový absurdní koncept znemožňuje rozhovory v jakékoli racionální kategorii,“ prohlásila Zacharovová.

Také mluvčí ruské prezidentské kanceláře Dmitrij Peskov v rozhovoru s ruskou televizí První kanál řekl, že „celá ta věc s Českem je zdravým rozumem těžko pochopitelná”. Česko-ruský spor kvůli Vrběticím je podle něj složité komentovat a držet se přitom „vhodného jazyka”.

Zaplaťte miliardu. Česko chce po Rusku náhradu škod za Vrbětice

Evropa

Tento týden v pondělí náměstek českého ministra zahraničí Martin Smolek předal ruskému velvyslanci v České republice Alexandru Zmejevskému diplomatickou nótu, která uplatňuje mezinárodněprávní odpovědnost Ruska za jeho zapojení do explozí z roku 2014 a požaduje plnou náhradu škod. Moskva reagovala oznámením, že česká žádost připomíná vyděračství.

Reklama

Výběr článků

Načítám