Hlavní obsah

V Rusku vrátili do armády vojáka bez tří prstů, střílet má druhou rukou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda vrací na frontu i vážně zraněné, upozornil server Važnyje istorii, který popsal několik konkrétních případů. Je mezi nimi i voják, který měl průstřel břicha a prostřelený močový měchýř nebo další, který přišel o tři prsty. Tomu řekli, že se má naučit střílet druhou rukou.

Foto: Profimedia.cz

Ruský voják ve výcvikovém prostoru

Článek

Z rekonvalescenčního 371. pluku Kantěmirovské divizi dislokovaného v Naro-Fominsku posílají zpět do bojů i vojáky, kteří utrpěli vážná zranění a jsou invalidní. Je jich tam několik set.

Manželka jednoho z vojáků, která vystupuje pod jménem Alexandra, zmínila případ vojáka, který skončil ve stejné nemocnici jako její manžel: „Ležel tam mladý člověk, kterému výbuch utrhl tři prsty na pravé ruce - palec, ukazováček a prostředníček. Byl také vrácen na frontu s omezením kategorie B. Řekli mu, aby se naučil střílet druhou rukou.“

Vředy se zázračně zahojily

Léčil se i Alexandřin 44letý muž Oleg. „Byl povolán v rámci mobilizace, ale nečekal, že půjde na frontu kvůli svému věku a tomu, že měl vředy. Vojenská komise ho vůbec nevyslechla, uznali ho za způsobilého a poslali ho sloužit jako staršího mechanika - řidiče tanku,“ sdělila manžela webu Važnyje istorii. Na vředy nebrali ohledy. „Bylo nám řečeno, že vřed nemá, protože nemoc nebyla zapsána v systému EMIAS (elektronická zdravotní karta),“ vysvětlila.

Alexandra se však nevzdala. Když dostal Oleg v létě opušťák, vzala ho na vyšetření. Lékaři potvrdili vředy i eroze (poškození žaludeční sliznice). Armáda vzala lékařskou zprávu na vědomí a poslala řidiče tanku do rekonvalescenčního pluku Kantěmirovské divize. „Tři měsíce ho nikdo neléčil a na závěr napsali, že má lehkou formu gastritidy a jizvy po vředech zázračně zmizely,“ uvedla Alexandra, podle níž byl uznán a služby schopného s drobnými omezeními.

Zařazení vojáků do kategorií podle zdravotního stavu
KategorieDefinice Povolání do vojenské služby
ASchopenPovolává se
BSchopen s nevýznamnými omezenímiPovolává se, ale ne k některým druhům vojsk
COmezeně schopenNepovolává se do služby s výjimkou mobilizace nebo válečného stavu
DDočasně neschopenOdklad povolání na půl roku nebo rok (i za mobilizace)
E NeschopenNepovolává se

Poslán byl s dalšími rekonvalescenty do útočné jednotky, kde sloužili vězni. Odvezli je do samozvané Luhanské lidové republiky, kterou vyhlásili separatisté v ukrajinské Luhanské oblasti a následně byla připojena k Rusku. Tam jim dali rezavé zbraně a staré uniformy a slíbili jim, že je brzo nasadí do útoku. Kdy a kde není známo.

„Kromě něj tam byla řada mobilizovaných propuštěných z 371. pluku, u kterých byly naplánované operace a náhrady kloubů. Byli prostě propuštěni a posláni do útočné jednotky spolu s vězni na základě padělaných dokladů,“ řekla Alexandra. Oleg měl nastoupit původně k 1. gardové tankové divizi a ta o žádném rozkazu, podle něhož by měl být poslán k jiné jednotce, žádné záznamy neměla.

Lékaři dostali rozkazy

Lékaři dostali rozkazy invalidy posílat na frontu, uvedl web Važnyje istorii. Zmínil případ 36letého Andreje z Archangelské oblasti , který podepsal smlouvu s armádou, že půjde bojovat na Ukrajinu. V září byl zraněn u Bachmutu, řekla jeho matka. Kulka zasáhla břicho, poškodila pánev a protrhla močový měchýř.

Andrej podstoupil během tří měsíců na Vojenské lékařské akademii deset operací, z toho tři močového měchýře, jehož stěny se trhaly. Lékaři Andreji doporučili, aby nenosil břemena těžší než dva kilogramy, a upozornili ho, že skončí jako invalida. Když však Andrej předstoupil před vojenskou komisi, urolog ho uznal schopného služby bez omezení. Podle matky vojáka mu je sdělil: „Mám rozkaz.“ To naznačuje, že ruské armádě chybějí vojáci, a tak vrací na frontu i zraněné.

„Odešel od doktora, zavolal mi a málem plakal,“ vypověděla jeho matka. Říkal jí, že zkoušel doběhnout autobus a zhroutil se po pěti krocích.

Lékaři provedli jediný test - odebrali mu krev z prstu. Voják si pak nechal sám udělat CT vyšetření, které ukázalo, že má v oblasti pánve stále střepiny. „Chirurg mu pak dal kategorii B, ale řekl, stejně tě povolají. Ale možná jen do týlu,“ popsala matka chabou naději, kterou dal lékař jejímu synovi.

Nyní voják čeká na další operaci, kdy by mu měli odstranit pooperační kýlu. Pak rozhodne vojenská komise.

Web také zmínil případ vojáka, kterému chybí kus kosti, chodí o holi, a přesto byl uznán schopným služby s drobnými omezeními.

„Dobít nezabité.“ Ruská armáda vrací na frontu i válečné invalidy, klidně o holi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám