Hlavní obsah

„Dobít nezabité.“ Ruská armáda vrací na frontu i válečné invalidy, klidně o holi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Rusku posílají zpátky do služby i lidi, kteří byli zraněni a ze svých zranění se plně nezotavili – ztratili prsty nebo se neobejdou bez hole. Posílají je do „ozdravných pluků“ , kde se chystají na další nasazení Napsal to web Važnyje istorii, jenž upozornil i na to, že ruské ministerstvo obrany na konci listopadu plánovalo změnit lékařské prohlídky, aby jimi prošli i zranění.

Foto: istories.media

Rentgen vojáka, který byl i přes rozsah svých zranění zařazen do Jampolského pluku elitní tankové Kantěmirovské divize

Článek

Při posuzování zdravotního stavu by se nově mělo „přihlédnout ke zkušenostem z vojenských operací“ a z kritérií bránících zařazení na služby v poli by se měly vyloučit nemoci, které „nemají významný vliv na schopnost plnit povinnosti vojenské služby“. Jasně to ukazuje, že ruské armádě chybí vojáci.

Co všechno už nebude vadit pro nasazení v boji, jasné není, protože ministerstvo text návrhu nezveřejnilo. Už nyní se ale posílají do služby vojáci, na nichž vážná zranění zanechala jasné stopy.

Posíláni jsou k ozdravným plukům, kde se mají během rekonvalescence připravovat k dalšímu nasazení. Web Važnyje istorii tyto pluky označil otevřeně za „invalidní“.

Mobilizovaného poslali hned na frontu bez vybavení

Zmínil i několik případů. Jedním z nich je 49letý Michail (skutečné jméno redakce zná, ale nezveřejnila ho), jenž prodělal základní vojenskou službu na začátku devadesátých let, v roce 1992 byl zařazen k ponorkám. Loni během mobilizace byl povolán „na vojenský výcvik“. Jednotka podle jeho invalidní ženy Iriny uvedla, že bude ve výcviku jen dva měsíce, aby si oživil, co se na vojně naučil.

Realita však byla jiná, uvedla Irina: „Přivezli ho do Bělgorodu, posadili na KaMaz a odvezli. Utéci už není kam, za zády stojí vlastní vojenští policisté.“

Odvezli ho do oblasti speciální vojenské operace, jak se v Rusku oficiálně označuje válka na Ukrajině. O mobilizované se jako v mnoha dalších případech velení nestaralo: „Jako všichni ostatní tam byl bez jídla, bez oděvu, jedl ořechy.“

Vážné zranění

Musel bojovat, pokračovala jeho manžela. „V dubnu 2023 byl zraněn. Čtyři nesli na nosítkách kamaráda a dron na ně shodil granát. Utrpěl zranění střepinou, která prošla skrz nohu. Díra v kosti, poškozené vazy, meniskus. Díra v noze se každý měsíc zvětšuje, probíhá tam zánětlivý proces.“ Web zveřejnil i RTG snímky, kde je vidět vyštípnutý kus holenní kosti.

Mají jediný cíl – dobít nezabité
manželka invalidního ruského vojáka uznaného schopným služby bez omezení

Přestože ho zranění silně omezuje, byl zařazen do Jampolského pluku elitní tankové Kantěmirovské divize a pak k „rekonvalescenčnímu pluku (k vojenskému útvaru 11134 , který je součástí 371. pluku téže divize). Takovéto jednotky vznikají u všech divizí.

Zařadili ho do služby bez řádného vyšetření: „Než prošel lékařskou vojenskou komisí, poslali ho k doktorům v Podolsku. Tam ho minulé pondělí traumatolog Vladimir Oksjom uznal za službyschopného kategorie B, který může s omezením být poslán do oblasti speciální vojenské operace, protože od jeho zranění uplynulo už šest měsíců,“ uvedla jeho manželka a zdůraznila, že se lékař ani nepodíval na RTG snímky. Redakce se lékaře pokusila kontaktovat, ale neodpověděl.

U jednotky byli vojáci překvapeni, že s takovými zraněnými dostal kategorii B. Poslali ho proto zpátky do vojenské nemocnice v Podolsku. „Tam ho stejný doktor zařadil do kategorie A (schopen služby bez omezení). Teď čekám, až ho pošlou na frontu,“ sdělil webu další příbuzný vojáka.

O holi do útoku?

Michail ovšem může chodit jen s holí. Přitom ho mohou zařadit do útočné brigády. „V pluku se přes slzy smějí. Co je to za útok o berlích?“ řekla Irina a dodala, že někteří vojáci už byli k útočným plukům zařazeni. „Konkrétní datum odeslání na frontu pro vojáky „invalidního pluku“ není uvedeno, ale každý den chodí po kasárnách se seznamem a ukazují ty, ty, ty a ty. Kluci poslouchají se zatajeným dechem, čí příjmení zazní,“ řekla Irina.

Podle ní bude na frontu posláno několik set vojáků z rekonvalescenčního pluku. „Každý den jsou zranění posíláni zpět do Severního vojenského okruhu – chromí, shrbení, bezzubí. Není tam nikdo, kdo by je ošetřil. Mají jediný s cíl – dobít nezabité.“

Zařazení vojáků do kategorií podle zdravotního stavu
KategorieDefinice Povolání do vojenské služby
ASchopenPovolává se
BSchopen s nevýznamnými omezenímiPovolává se, ale ne k některým druhům vojsk
COmezeně schopenNepovolává se do služby s výjimkou mobilizace nebo válečného stavu
DDočasně neschopenOdklad povolání na půl roku nebo rok (i za mobilizace)
E NeschopenNepovolává se

Bezzubé nejmenuje náhodou, Michail na frontě také přišel o všechny zuby, takže nemůže kousat: „Místo zubů má pět pahýlů a mixér si s sebou vzít nemůže. Na otázku, jak bude jíst, odpověděli, že maso v konzervě je měkké.“

„Za čtrnáct měsíců se můj sympatický silný muž proměnil ve starého nemocného dědečka. Scvrkl se, zčernal a zůstal bez zubů. Jednoduše zničili muže, i mě, jeho ženu,“ zhodnotila situaci Michailova manželka.

Irina sama je invalidní, v pubertě přišla o nohu. „Je mi oporou, jediným, kdo se o mě stará. Úřady mi dávají najevo, že mám syna, ale syn je dospělý a ženatý a nebude s matkou.“

Zpřísňování pravidel

Během války se postupně zpřísňovala pravidla pro propuštění ze služby po zranění. Od února 2023 mohou být propuštění ze služby jen lidé zařazení do kategorie D (není schopen služby). I oni ale po určité době musejí znovu předstoupit před vojenskou komisi.

V červnu byl podle těchto pravidel vrácen na frontu mobilizovaný důstojník, který měl střepinu v hrudi, uvedl server 29.ru.

Uživatelé sociální sítě Vkontaktě varují, že nejhorší je situace právě u 371. pluku Kantěmirovské divize, kde je i Michail. „Pokud skončíte v kantěmirovce, je to ztracený případ,“ konstatují.

Manželky ruských vojáků jsou stále víc slyšet: Pusťte naše muže domů, udělali vše, co mohli

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám