Hlavní obsah

V Rusku končí německá ARD a ZDF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé stanice ARD a ZDF se rozhodly zastavit vysílání z Ruska kvůli novému zákonu, který hrozí tvrdými postihy za šíření jiných než oficiálních informací o ruské armádě. Informovala o tom agentura DPA. Veřejnoprávní vysílatelé chtějí posoudit, jaké dopady zákon bude mít na zpravodajství, a o dění v Rusku tak budou dočasně informovat odjinud než z ruského území. V pátek kvůli zákonu ukončily práci svých novinářů v Rusku také stanice CNN, BBC, CBC nebo agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto: Stanice ARD přestává vysílat z Ruska. Vysílat bude odjinud.

Článek

„ARD a ZDF posuzují dopady v pátek přijatého zákona a zastavují vysílání ze svých moskevských studií. Oba veřejnoprávní vysílatelé budou publiku dál přinášet informace o dění v Rusku a na Ukrajině odjinud,“ uvádí stanice ve společném prohlášení.

Ruský parlament v pátek schválil zavedení trestní odpovědnosti v podobě až 15 let vězení za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím. Novela zavádí do trestního zákona nové ustanovení o veřejném šíření vědomě lživých informací o použití ozbrojených sil při obraně zájmů Ruska a jeho občanů.

Facebook ani nezávislá média v Rusku nefungují

Internet a PC

De facto to znamená, že média mohou zveřejnit pouze oficiální informace úřadů. Ve světle současné invaze na Ukrajinu tak mohou informovat pouze o tom, jak konflikt prezentuje Moskva – tedy jako „zvláštní vojenskou operaci“, která má osvobodit Ukrajince.

Zablokování Twitteru a Facebooku Rusové čekali a mnozí ho umí obejít

Internet a PC

Ruské úřady obvinily řadu zahraničních i nezávislých domácích médií z šíření falešných informací a přístup k nim zablokovaly. Týká se to například ruskojazyčné služby BBC News, informačního portálu Meduza, Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) nebo stanic Deutsche Welle a Voice of America. V zemi jsou zablokované i sociální sítě Facebook a Twitter.

Česká televize a Český rozhlas zatím své zpravodaje z Ruska nestáhnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám