Hlavní obsah

Zablokování Twitteru a Facebooku Rusové čekali a mnozí ho umí obejít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Páteční oznámení o rozhodnutí ruských úřadů zablokovat v zemi dvě oblíbené sociální sítě Facebook a Twitter nebylo pro tamní obyvatele překvapením. Zprávy o problémech s připojením k Facebooku přicházely z Ruska již několik dní. Na sociálních sítích se objevovaly příspěvky na toto téma, od dramatických, které odkazovaly na železnou oponu, až po ty humorné. Lidé si vyměňovali alternativní kontakty, například na své účty na sociální síti Telegram.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor zablokoval přístup k celosvětovým sociálním sítím ve snaze kontrolovat zprávy o ruské invazi na Ukrajinu, která trvá už více než týden. Stalo se tak ve stejný den, kdy parlament přijal a prezident Vladimir Putin následně podepsal zákon hrozící až 15 lety vězení za šíření toho, co ruské úřady označí za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím vůči Rusku.

I přes oznámení o blokaci lidé v Rusku přístup k Twitteru, Facebooku nebo jeho platformě pro psaní zpráv Messenger neztratili zcela. Blokádu lze totiž obejít například pomocí VPN, tedy služby poskytující internetové připojení přes virtuální privátní síť.

Rusko zakázalo Facebook, Twitter i YouTube

Internet a PC

Na Twitteru se po oznámení, že síť byla zablokována, objevovaly příspěvky v ruštině, které naznačovaly, že připojení nadále funguje. „Hlásím na Twitter, že Twitter odpojili,“ napsal například jeden z uživatelů. „Twitter tak moc vypnuli, že lítá i bez VPN,“ uvedl jiný uživatel. Nelze však prověřit, že příspěvky napsali skutečně lidé z Ruska.

Také k platformě pro psaní zpráv Messenger od Facebooku se lidé byli schopni připojit. „Zablokovali nám Facebook, ale já používám VPN,“ napsala po oznámení o blokaci ČTK na Messengeru mladá žena z Ruska, která kvůli obavám z postihů nechtěla uvést své jméno. „Telegram je dobrý nápad,“ reagovala na návrh přesunout další komunikaci na tento kanál.

Byla to otázka dní

Blížící se blokaci lidé probírali již několik dní. „Otázka: tak už odpojili Rusko od Facebooku?“ napsal například v sobotu na této síti jeden z jejích uživatelů. V komentářích mu většina lidí odpovídala, že nemá problémy. Někteří komentátoři reagovali slovy, že sociální síť v Rusku ještě neodpojili, ale „přibrzdili ji“ nebo „omezili“.

„Dokud je to ještě technicky možné, chci se obrátit na své přátele, kteří se ocitli na druhé straně opony,“ uvedla ve čtvrtek svůj příspěvek na Facebooku o ruské invazi na Ukrajinu Ruska žijící v České republice.

Internetové připojení Starlink může být cílem ruských útoků, varoval Musk

Internet a PC

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám