Hlavní obsah

Utahují smyčku kolem Kyjeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko nevyloučilo, že jeho armáda začne obsazovat velká ukrajinská města. V pondělí to tvrdil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s tím, že na začátku operace vydal prezident Vladimir Putin pokyn, aby jednotky neútočily ihned na místa s velkou koncentrací obyvatel, včetně Kyjeva.

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Kyjeva s hrůzou ohledávají své vybombardované domovyVideo: AP

 
Článek

„Nyní ministerstvo obrany nevylučuje, že ruské jednotky při zajištění maximální možné bezpečnosti pro civilní obyvatelstvo zcela ovládnou i velká sídla, která jsou prakticky již obklíčená,“ uvedl Peskov. Odůvodnil to tvrzením, že v obytných oblastech se rozmístily „nacionalistické formace“.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Zdravotníci odvádějí zraněného staršího muže od obytného domu v Kyjevě, na který v pondělí dopadly bomby.

Jeho slova vzápětí ostře odmítli západní politici, stejně jako ukrajinští činitelé. Nejpádnějším argumentem je podle nich počet obětí z řad nevinných civilistů, které mají ruské útoky na svědomí.

Ruské střely zasáhly rezidenční dům v Oboloni a také domy v Mykolajivu i Charkově

V noci na pondělí ruské síly ostřelovaly severní části Kyjeva, což si podle ukrajinských médií vyžádalo několik obětí. Dělostřelectvo například zasáhlo devítipatrovou rezidenční budovu ve čtvrti Oboloň. Při úderu na závod leteckého výrobce Antonov na západním předměstí zemřeli dva lidé, sedm utrpělo zranění.

BEZ KOMENTÁŘE: Ze strategického města Volnovacha zbyly jen troskyVideo: AP

Foto: Pavel Dorogoy, ČTK/AP

Ruská armáda včera ostřelovala i Charkov.

Zasažena byla i obytná budova, kde zemřel další člověk. Ostřelování pokračovalo i na severozápadě od metropole ve městech Irpiň, Buča a Hostomel.

Kamera zachytila dopad rakety na dům v Kyjevě

Válka na Ukrajině

U Kyjeva byl zraněn také reportér americké Fox News. Nálety zasáhly rovněž obytné budovy v jihoukrajinském přístavu Mykolajiv i v Charkově a vyřadily z provozu televizní věž v Rovenské oblasti na severozápadě země, uvedla ukrajinská prezidentská kancelář.

Foto: Profimedia.cz

Tento muž ze svého zničeného bytu zachránil kočku.

Tři letecké údery zasáhly Černihiv, přičemž většina tohoto severoukrajinského města je bez dodávek tepla.

Generální štáb ukrajinské armády včera oznámil, že ruští vojáci za posledních 24 hodin nedosáhli významnějších úspěchů. Ruské ministerstvo obrany naproti tomu uvedlo, že jeho síly postoupily o jedenáct kilometrů a severně od Mariupolu jsou na dosah dalších pěti měst.

Foto: ČTK/ABACA

Jedna ze zasažených budov v severní části Kyjeva.

Podle Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva zemřelo na Ukrajině od začátku ruské invaze nejméně 636 civilistů, z toho 46 dětí. Jde zejména o oběti z oblastí s intenzivními boji, jako je východoukrajinský Charkov nebo Mariupol.

Mariupol: alespoň částečná evakuace

Ruským silám se údajně podařilo propojit pozemním koridorem anektovaný Krym se dvěma separatistickými regiony na východě Ukrajiny. Tvrdí to vicepremiér regionální vlády na anektovaném Krymu Georgij Muradov s tím, že ruská strana ovládá komunikaci mezi Krymem a Mariupolem.

„Silnice z Krymu do Mariupolu je pod naší kontrolou,“ řekl Muradov podle ruské tiskové agentury Ria Novosti.

V Mariupolu už zemřelo přes 2500 obyvatel. Humanitární koridor opět nebude

Válka na Ukrajině

Tento fakt podle Muradova zjednoduší přísun humanitární pomoci pro obyvatele doněckého regionu z jihozápadního směru. Ukrajinské úřady se k této informaci nevyjádřily.

Mariupol leží na břehu Azovského moře asi 50 kilometrů od ukrajinsko-ruské hranice a je v obklíčení ruských jednotek, které město ostřelují, aniž by jej zatím ovládly. Situace v Mariupolu je katastrofální, město je už dva týdny bez elektřiny, vody a přísunu potravin. O život v něm přišlo více než 2500 lidí, řekl včera poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. Obvinil Rusko, že ostřelováním znemožňuje vytvoření humanitárního koridoru pro přísun pomoci a odchod civilního obyvatelstva.

Koridory chvíli fungovaly

V pondělí se poprvé podařila evakuace alespoň z části Mariupolu, podle ukrajinské vicepremiérky Iryny Vereščukové ale stále nebylo možné dopravit do města humanitární pomoc.

„Koridor pro evakuaci civilistů z Mariupolu nakonec úspěšně fungoval, z města mohlo odjet více než padesát soukromých aut,“ napsala na svém ruskojazyčném webu BBC s odvoláním na zástupce starosty Petra Andrjuščenka. Podle něj zmíněná vozidla směla odjet směrem na Berďansk a Záporoží.

Vzdejte se a budeme se k vám chovat jako k lidem, vyzývá Zelenskyj ruské vojáky

Evropa

Podle místních úřadů eva­kuace úspěšně pokračovala i z okolí Kyjeva. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že z deseti koridorů Kyjev akceptoval jen tři, a to ty, které nevedly do Ruska.

V baště proruských separatistů Doněcku zabila ukrajinská raketa nejméně 20 lidí a 28 dalších zranila, informovalo dále ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská armáda ústy svého mluvčího útok na Doněck popřela. „Šlo jednoznačně o ruskou raketu či jinou munici. Nemá vůbec smysl se o tom bavit,“ uvedl mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám