Hlavní obsah

Vzdejte se a budeme se k vám chovat jako k lidem, vyzývá Zelenskyj ruské vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruská federace začíná chápat, že válkou s Ukrajinou ničeho nedosáhne, prohlásil v nočním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Nepřítel je podle jeho slov „zmatený“, protože takový odpor nečekal. Ukrajinský prezident nabídl v projevu ruským vojákům, aby se vzdali, a slíbil, že s nimi bude zacházet jako s lidmi.

Foto: Gollnow Sebastian, ČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Nepřítel je zmatený. Nepočítali s takovým odporem. Věřili své propagandě, která o nás lhala desítky let. Stále se nemohou vzpamatovat, ale už si začali uvědomovat, že válkou ničeho nedosáhnou,“ řekl Zelenskyj. Podle prezidenta „ruští vojáci a důstojníci prchají z bojiště a opouštějí techniku, jsou si toho vědomi“.

Češi se ve velkém hlásí do aktivních záloh

Domácí

„Utíkají z bojiště, odhazují vybavení. My je bereme jako trofeje a používáme je k obraně Ukrajiny. Ruští vojáci jsou dnes ve skutečnosti jedním z dodavatelů vybavení pro naši armádu. Něco takového nemohli tušit ani v noční můře,“ řekl prezident. Současně vyzval ruské vojáky, aby se vzdali. „Nabízím vám volbu. Jménem ukrajinského lidu vám dávám šanci, šanci přežít. Pokud se vzdáte našim silám, budeme s vámi zacházet tak, jak byste se měli chovat vy k lidem, vaše armáda. A jak se vaše armáda nechová k naší. Vyberte si!“ řekla hlava státu.

Ukrajině se podařilo obnovit dodávky elektřiny do Černobylu

Válka na Ukrajině

Podle prezidenta ukrajinská armáda nadále způsobuje nepříteli ničivé ztráty. „Brzy dosáhne počet sestřelených ruských vrtulníků stovek. Přišli o 80 bojových letadel. Stovky tanků, tisíce další techniky. Za 19 dní prohrála ruská armáda více než dvě krvavé války v Čečensku na Ukrajině. Za co? Proč?“ ptal se Zelenskyj.

„Devatenáctý den našeho odporu, další těžký den, který nás přibližuje k vítězství, přibližuje mír Ukrajině,“ uzavřel projev.

Reklama

Výběr článků

Načítám